Retten til å slappe av

Latskap som dødssynd, lediggang som roten til alt ondt, arbeidet som dyd. Er mennesket skapt for å arbeide? Hva med uvirksomhetens frihet?

For mer enn et århundre siden, i 1948, kjempet de revolusjonære for retten til arbeid, for anerkjennelsen av den veldefinerte tiden en veldefinert person – medlem av proletariatet – solgte til sin arbeidsgiver mot lønn. Jean-Baptiste André Godin, en venstreorientert bedriftsleder1 og pådriver for «sosiale løsninger», hedret hvert år arbeidet og arbeideren den første søndagen i mai måned. Det var lenge før 1. mai ble innstiftet etter den blodige undertrykkingen av arbeideropprøret i Chicago i 1886.
På denne tiden var arbeidet en dyd både på høyre- og venstresiden. Takket være arbeidet kom plagede og marginaliserte individer på rett kjøl igjen, forbedret seg moralsk og fulgte Guds strenge befaling til Adam: «Med svette i ansiktet skal du ete ditt brød» – som fortsatt bærer en aura av forbannelse. For hardt arbeid var historisk sett en form for tortur. Det middelalderske trepalium, opprinnelsen til det franske ordet for arbeid, travail, betegnet da også et torturinstrument. Det var lenge slik at aristokratene og andre av høyere byrd ikke kunne arbeide uten å tape sin rang.

I industrialiseringens sosioøkonomiske kontekst og den arbeidsdelingen den forårsaket, fremsto arbeidet som den beste måten å finne en plass – sin plass – i samfunnet på. Arbeidsetikken tok gradvis over, og tvang frem sin standard for hva som var normalt. Ve den som ikke fulgte spillereglene og i stedet flakket omkring, drev dank, jaget på andres enemerker, fløy hit og dit! Han krenket arbeidet, oppførte seg som villmann – en desertør fra industrialiseringshæren, en representant for den «naturlige» fienden, latskapen, som alltid kom galopperende tilbake straks man hadde klart å jage den bort. Latskapen ble omtalt med forakt av de som senere skulle bli oppofrende stakhanovitter,2 mens den ble omfavnet med åpne armer av de udisiplinerte og uekte arvtakerne etter Epikur.3 (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ny historisk fase for menneskeheden

Neste sak

Mot en ny oljekrise

Mer Arbeid

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig betalt. Men i motsetning til mange jobber høyere oppe i yrkeshierarkiet gir de reelle bidrag til samfunnet.

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av dagens jobber snart vil overtas av maskiner. Men en nærmere undersøkelse viser at automatiseringen så langt ikke har vært en suksess.

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i sin siste bok. Hva betyr kritisk tenkning i en tid der styringen stadig oftere er overlatt til automatiske systemer som er i ferd med å løpe løpsk?

0 kr 0