Muslimske kvinner debatterer islam

De siste tiårene har kvinners posisjon i muslimske land vært i sterk endring, men hvert fremskritt møter motstand, og tradisjonelle tankesett er ofte vanskeligere å endre enn lovverket. I Marokko og Iran debatteres forholdet mellom islam og kvinners rettigheter i mangfoldige organisasjoner og fora.

Da Shirin Ebadi som første muslimske kvinne mottok Nobels fredspris i 2003, kom iranske kvinners krav om like rettigheter og frihet i verdens søkelys, og det ble også sett som et uttrykk for fremskritt i Iran. Men Mohamed Khatami avviste fredsprisen som «ikke særlig viktig». Det var en skuffelse for iranere som var utålmodige i forhold til presidentens manglende evne til å skape et mer demokratisk samfunn. Kort tid etter, 20. februar i år, signaliserte det iranske parlamentsvalget et sammenbrudd i Irans sjuårige forøk på å reformere den teokratiske, islamistiske revolusjonen .

Samtidig vedtok Marokko en ny familielov (moudawana). Denne reformen er en milepæl, fordi den gjør likeverd mellom menn og kvinner til et lovbestemt forhold. Marokko er det andre arabiskmuslimske landet som oppnår et slikt gjennombrudd. Men bak denne tilsynelatende åpenheten har kong Mohamed VI, som overtok tronen i 1999, absolutt makt. Bortsett fra den nye familieloven har fremskrittet mot demokratiet vært begrenset. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal