MEMRI – et propagandavåpen

Middle East Media Research Institute (MEMRI) tilbyr Vesten betimelige oversettelser av arabisk-, farsi- og hebraiskspråklige medier, men gir inntrykk av at arabiske medier domineres av en gruppe fanatiske, antivestlige, antiamerikanske og glødende antisemittiske skribenter.

Det Washington-baserte Middle East Media Research Institute (MEMRI) ble grunnlagt i februar 1998 av oberst Yigal Carmon, tidligere medlem av den israelske sikkerhetstjenesten. Senteret driver med oversettelse av medier, hovedsakelig arabiske og iranske, til europeiske språk.

På MEMRIs nettside heter det at instituttet «utforsker Midtøsten via regionens medier. MEMRI bygger bro over språkbarrieren mellom Vesten og Midtøsten ved å tilby betimelige oversettelser av arabisk-, farsi- og hebraiskspråklige medier, i tillegg til egne analyser av politiske, ideologiske, intellektuelle, sosiale, kulturelle og religiøse tendenser i Midtøsten.»1 (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Che Guevara – et fullstendig menneske?

Neste sak

Radikale maskiner versus imperiale teknomonstre

Mer Midtøsten

Lille Sparta på krigsstien

De forente arabiske emirater har i over et tiår forsøkt å hevde seg militært, og å bli en sentral aktør på verdens våpenmarked. Med nederlag i Jemen og en ny administrasjon i USA, må de sju forente kongedømmene nå revurdere sine ambisjoner.

Tahrir, et beleiret symbol

For ti år siden var Tahrir-plassen i Kairo episenteret for revolusjonen som styrtet Hosni Mubarak. Siden militærkuppet i 2013 har det nye regimet tatt tilbake plassen og fjernet alle spor etter folkeopprøret.

Houthienes «irreversible seier»

Til tross for militærintervensjonen til en saudiledet koalisjon, strammer houthi-opprørerne sitt grep om Jemen. Det får konsekvenser for hele regionen og rivaliseringen mellom Iran og Saudi-Arabia.

Idyll mellom Golf-landene og Israel

Med den kalde krigen mellom Iran og oljemonarkiene i Persiabukta som bakteppe, har flere arabiske land brutt den diplomatiske boikotten av Israel som har hersket i over femti år.

0 kr 0