Urbant apartheid

De utsatte forstedene står i skjæringspunktet mellom tre kriser.

desember 2005

Hvis ei kruttønne skal eksplodere, trengs både krutt og detonator. Uten detonator vil ikke kruttet smelle, og detonatoren virker ikke uten krutt. Det som har skjedd i franske forsteder siden slutten av oktober, har først og fremst sammenheng med denne åpenbare kjensgjerningen.

Drevet av sine ambisjoner om å bli Frankrikes neste president, har innenriksminister Nicolas Sarkozy startet en utrettelig kamp for å overgå statsminister Dominique de Villepin så vel som de to rivaliserende lederne på ytterste høyre fløy, Jean-Marie Le Pen og Philippe de Villiers. Sarkozy har helt tydelig satt fyr på bålet for etterpå å kunne fremstå som brannslokker. I deler av politistyrkene lød hans verbale provokasjoner som et klarsignal for konkrete provokasjoner, spesielt blant politifolk som gjerne opptrer som en kolonihær i forstedene – selv om flertallet av innbyggerne der er franske, med arabisk eller afrikansk opprinnelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal