Israels overdrevne hevnpolitikk

De eneste som ble overrasket over Hamas' valgseier var de som naivt har latt seg fange av den anti-terroristiske retorikken som har erobret mediene og vestlige, internasjonale beslutningstakere.

Det er underlig at så mange politiske observatører ble overrasket over den knusende seieren til Hamas under det palestinske parlamentsvalget i januar 2006. Med en liten dose sunn fornuft, kunne man godt ha beskrevet dette valgresultatet som historien om en varslet seier. Det som foregår i de palestinske områdene, okkupert av Israel siden 1967, er en absolutt skandale med hensyn til folkeretten og menneskehetens prinsipper.

Innbyggerne i Øst-Timor oppnådde uavhengighet fra Indonesia, og Bosnia og Kosovo ble gjenstand for storstilte internasjonale aksjoner for å beskytte befolkningene og gi dem autonomi som en opptakt til uavhengighet. Men palestinerne opplever at det som er igjen av territoriene deres blir gradvis tatt fra dem, år etter år. Dette skjer gjennom stadig større bosettinger på Vestbredden og den illegale separasjonsmuren som går ut på å bygge et enormt kollektivt fengsel for innbyggerne i dette området.[ref]Kjennelsen fra den internasjonale domstolen i Haag 9. juli 2004 representerer en hard kritikk av Israels framgangsmåter i de okkuperte områdene med hensyn til folkeretten. Kjennelsen har likevel ikke fått noen konsekvenser.[/ref] Gaza, som den israelske hæren og rundt 8000 bosettere trakk seg ut av med brask og bram i 2005, er fortsatt like utrygt: israelske flyraid og bombeangrep fortsetter å drepe sivile hver eneste dag. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Noen problemer med samtidskunsten

Default thumbnail
Neste sak

Små ustabile stillehavsstater

Andre saker om Israel

0 kr 0