Hamas har bred støtte

Etter at Hamas vant valget i januar, har Israel og Vestens økonomiske blokade av den palestinske regjeringen skapt dramatiske tilstander på Vestbredden og i Gaza. Demokratisk valgte Hamas har bred støtte i det palestinske samfunnet, fordi de så langt ikke har befattet seg med korrupsjon.

«Jeg har aldri sett en regjering under så stort press. Det er som om vi skyves bort fra vår egen eksistens. Det ikke tid til å trekke pusten eller stoppe og tenke,» sier Aziz Dwaik i Ramallah. Han er talsmann for den Palestinske Lovgivende Forsamling (PLC) og har god kjennskap til Vesten – han har to mastergrader og en doktorgrad fra amerikanske universitet. «Ønsker Vesten at Hamas skal mislykkes, greit. Men dette vil ikke tjene internasjonal fred og framvekst. Det man risikerer er tvert imot å radikalisere palestinerne. Og denne regionen vil måtte betale prisen».

Snart er det også slutt på pengene. EU har lovet å gjenoppta pengestøtten, men ennå har ingen detaljer blitt gitt. Etter at Den Islamske Motstandsbevegelsen (Hamas) vant valget i januar, har Israel og Vestens økonomiske blokade av den palestinske regjeringen skapt dramatiske tilstander på Vestbredden og i Gaza. Situasjonen kan minne om Irak under årene med handelsblokade. Tusenvis av mennesker mangler kontanter. Dessuten blir minker med mat, medisiner og bensin. Sykehus må avvise all behandling unntatt akutte tilfeller. USA og Israel er innstilt på å svekke den Hamas-styrte regjeringen på tross av at denne kom til makten ved et åpent valg. I tillegg ble valget støttet av amerikanerne. Dette bidrar også til den spente situasjonen mellom Fatah – og presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene (PA), Mahmoud Abbas – og Hamas. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal