Hamas har bred støtte

Etter at de vant valget i januar, har Israel og Vestens økonomiske blokade av den palestinske regjeringen skapt dramatiske tilstander på Vestbredden og i Gaza. De har fått en del støtte fra arabiske land, men problemet er å få pengene inn i Palestina. De internasjonale bistandsyterne stiller betingelser til den nye regjeringen, imidlertid stilles ingen krav til Israel. De har derimot gjennom tidene fengslet 73 av Hamas sine 74 ministere. Demokratisk valgte Hamas har bred støtte i det palestinske samfunnet. Palestinerne stemte på dem fordi de ikke har befattet seg med korrupsjon. På lokalt nivå har Hamas styrt pragmatisk -- de insisterer på at de ikke ønsker å tvinge sin visjon om et islamsk samfunn på det palestinske folk. Statsminister Ismail Haniyeh er en moderat politiker, 43 år og bor ennå i beskjedne kår i Shati flyktningleir i Gaza by hvor han ble født. Han representerer den yngre garde i Hamas? politiske ledelse. Vi besøkte en del palestinere for å høre om situasjonen.

«Jeg har aldri sett en regjering under så stort press. Det er som om vi skyves bort fra vår egen eksistens. Det ikke tid til å trekke pusten eller stoppe og tenke,» sier Aziz Dwaik i Ramallah. Han er talsmann for den Palestinske Lovgivende Forsamling (PLC) og har god kjenneskap til Vesten -- han har to mastergrader og en doktorgrad fra amerikanske universitet. «Ønsker Vesten at Hamas skal mislykkes, greit. Men dette vil ikke tjene internasjonal fred og framvekst. Det man risikerer er tvert imot å radikalisere palestinerne. Og denne regionen vil måtte betale prisen».

Snart er det også slutt på pengene. EU har lovet å gjenoppta pengestøtten, men ennå har ingen detaljer blitt gitt. Etter at Den Islamske Motstandsbevegelsen (Hamas) vant valget i januar, har Israel og Vestens økonomiske blokade av den palestinske regjeringen skapt dramatiske tilstander på Vestbredden og i Gaza. Situasjonen kan minne om Irak under årene med handelsblokade. Tusenvis av mennesker mangler kontanter. Dessuten blir minker med mat, medisiner og bensin. Sykehus må avvise all behandling unntatt akutte tilfeller. USA og Israel er innstilt på å svekke den Hamas-styrte regjeringen på tross av at denne kom til makten ved et åpent valg. I tillegg ble valget støttet av amerikanerne. Dette bidrar også til den spente situasjonen mellom Fatah -- og presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene (PA), Mahmoud Abbas -- og Hamas. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Aksen Caracas — La Paz

Neste sak

En nedadgående økonomisk spiral

Mer Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

0 kr 0