/

Eksplosjonene som felte bygningene

500 muntlige vitneprov fra brannfolk og redningsarbeidere om deres egne erfaringer fra 11. September ble hemmeligstemplet. Får vi noen gang vite alt? Eksperter påpeker nå at det glødende metallet som ble liggende i kjellerruinene hadde en temperatur på mer enn 1500 grader Celsius. Slike temperaturer som vedvarer i ukevis, kan verken skyldes fly-brensel eller brannene i kontorene. Det er funnet flere tegn som tyder på at det er brukt et thermit-lignende sprengstoff tilsatt svovel–en såkalt styrt nedrivning.

Først en repetisjon. Den første meldingen om en serie flykapringer 11. september 2001 kom 8.15. En halv time senere ble det nordre tårnet (110 etasjer) truffet av et fly som rev opp en flenge i veggen omkring 94-98 etasje. Det oppsto brann i kontorene. 17 minutter etter ble Sydtårnet truffet av et stort fly. Det brennende flybrenselet dannet en stor ildkule, som alle kunne se i direkte TV-opptak. Det meste av flybrennstoffet brant opp i løpet av noen sekunder, og resten innen et kvarter. Kontorbrannene fortsatte, men tårnene ble stående, og brannvesenet gikk opp. En snau time etter at Sydtårnet var truffet, falt det likevel plutselig sammen og forsvant i en enorm sky av støv. Det samme skjedde med Nordtårnet 10.28.

Myndighetene forklarte tårnenes fall med at bygningenes stålskjelett var så svekket av varmen fra brannene at stålet ga etter. Det ville i så fall vært første gang i historien at slike bygninger falt sammen som følge av brann og/eller flysammenstøt. Sannsynligheten for en historisk førstegangshendelse blir ikke akkurat større av at det var tre bygninger som falt i World Trade Center (WTC) den dagen. Den tredje – WTC7 – som falt ved 17-tiden om ettermiddagen, var ikke truffet av noe fly. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0