Mexico slår sprekker

En seier av López Obrador (avgjøres 6. september) få enorme geopolitiske følger. Dette vil meksikanske arbeidsgivere og media for alt i verden unngå, selv om man da står i fare for å ofre demokratiet.

Massivt valgfusk. Det er ikke noen tvil. José Manuel Barroso, EU-kommisjonens president, har vedgått det. De femogtyve utenriksministrene i EU uttrykte «stor bekymring». «Det er viktig at vi på tydeligst mulig måte meddeler EU og alle medlemsland sin bekymring for presidentvalgets resultat», uttalte den nederlandske utenriksministeren.

Organisasjonen Reportere uten grenser minner om at «dette valget kommer etter fire år med en kontinuerlig og enestående rasering av den nasjonale presse».

I Washington bekrefter store navn som Colin Powell, Henry Kissinger og Zbigniew Brzezinski at USA ikke kan godta det offisielle valgresultatet. Blant dem som fordømmer denne «massemanipuleringen» og krever «økonomiske sanksjoner», finner man: National Democratic Institute (NDI), ledet av tidligere innenriksminister Madeleine Albright; Freedom House, ledet av tidligere CIA-sjef James Woolsey; American Entreprise Institute, etter tidligere president Gerald Ford; og dessuten Open Society Institue, grunnlagt og ledet av George Soros. Heller ikke senator Richard Lugar, leder for det amerikanske senatets utenrikskomité og president George W. Bush sin utsending, nølte med å snakke åpenhjertig om «valgfusket»: «Det er tydelig at det har vært et utbredt og orkestrert valgfusk på valgdagen, enten i regi av myndighetene eller med deres vel og viten».

Tror du det ikke? Lurer du på hvorfor du ikke har fått med deg disse uttalelsene om det nylige presidentvalget i Mexico? Du har god grunn til å være forundret. Ingen av de som er nevnt eller sitert ovenfor har fordømt det som har skjedd i Mexico. Alle uttalelsene er autentiske, men dreier seg om presidentvalget den 23. november 2004…i Ukraina.

Det «internasjonale samfunn» og de vanlige «rettighetsforkjempende organisasjoner», én gang så aktive i Serbia, Georgia, Ukraina og nå nylig i Hviterussland, har mistet munn og mæle når det gjelder «valg-statskuppet» i Mexico som foregår rett foran øyene våre.

Man kan bare tenke seg hvilke reaksjoner det hadde skapt hvis dette valget hadde funnet sted i for eksempel Venezuela og hvis vinneren – med bare knapt 0,5 prosent av stemmene – hadde vært Hugo Chávez.


I DET MEKSIKANSKE presidentvalget den 2. juli tegnet det seg to hovedmotstandere: Felipe Calderón fra Partiet for nasjonal handling (PAN, katolsk høyreparti i regjeringsposisjon), erklært (midlertidig) valgvinner av det føderale valginstituttet (IFE); og Andres Manuel López Obrador fra Det demokratiske Revolusjonsparti (PRD, moderat venstre).

Lenge før valgkampen startet, ble det klart at sittende president Vincente Fox og regjeringspartiet (PAN) måtte slå kandidaten López Obrador med sitt program for bekjempelse av fattigdom. Og det med alle midler. Siden 2004 har man forsøkt å sverte López Obrador. Svertekampanjen besto av hemmelige videoopptak, framskaffet av myndighetene, som ble vist på tv-kanalene Televisa og TV Azteca. Dog forgjeves.

Året etter, med det originale påskuddet om at lovregulerte normer ikke hadde blitt overholdt under byggingen av en sykehusvei, ble Obrador dømt, fengslet og fratatt retten til å stille til valg. Etter massive støttedemonstrasjoner, så imidlertid myndighetene seg nødt til å gi ham tilbake hans rettigheter. Raseringen har fortsatt siden den gang og nådde et nytt nivå i det nylige valget. En bølge av panikk skyller inn over de latinamerikanske fåmannsvelder (og over den amerikanske administrasjonen) etter at venstresiden vinner valg overalt: Venezuela, Brasil, Uruguay, Argentina, Chile, Bolivia… Og i nye allianser utelukker man ikke Cuba.

I den sammenheng vil en seier av López Obrador (avgjøres av valgdomstolen den 6. september 2006) få enorme geopolitiske følger. Dette vil meksikanske arbeidsgivere og media for alt i verden unngå, selv om man da står i fare for å ofre demokratiet. Men Lopez Obrador og det meksikanske folk har ikke sagt siste ord.

oversatt av C.S.C. . 1 Ideen om å sammenligne reaksjonene ved valget i Ukraina og det i Mexico kom fra James K. Galbraith i «Doing Maths in Mexico», The Guardian, London, 17. juli 2006.

2 For mer om fakta og omfang av valgfusket, les for eksempel rapporten fra menneskerettighetsorganisasjonen Centro de derechos humanos Fray Bartolomé de Las Casas (www.sipaz.org/obsddcp/elec0606_s.html), datert 17. juli 2006.

3 For mer om volden, les John Ross, «All against López Obrador», Counterpunch, 6. april 2006.

4 Les Bernard Cassen, «Aksen Caracas–La Paz», Le Monde diplomatique (nordisk utgave), juni 2006.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0