Brysomme utgravinger

Nye oppdagelser gir framfor alt ny informasjon om våre naturlige omgivelser, om klimaendringer, uttømming av ressurser, demografisk eksplosjoner, om hvordan tidligere samfunn overlevde eller gikk til grunne som følge av deres forhold til omgivelsene. Men det er vanskelig å få aksept for disiplinen. Og den preventive arkeologien befinner seg fjernt fra den klassiske, greske, romerske, egyptiske og mayaske arkeologien.

desember 2006

I sin tradisjonelle form er arkeologien en mytisk disiplin. Den ble gjort populær av pionerene i det 19. århundret og de «glamorøse» eventyrfigurene til Harrison Ford og Lara Croft fra begynnelsen av det 20. århundret.

Likevel har den moderne arkeologien, også kalt forebyggende arkeologi, ofte vanskeligheter med å oppnå anerkjennelse i den økonomiske verdenen. Dessuten mange beslutningstakere, som noen ganger uttrykker seg om denne vitenskapen med en voldsomhet som mangler sidestykke. For eksempel uttalte en folkevalgt fra sentrumspartiet UDF (Union pour la démocratie française) under en debatt i nasjonalforsamlingen i desember: «En keltisk landsby har blitt oppdaget, heldigvis i utkanten, som så å si er uten verdi. Hvis den var blitt oppdaget midt på rullebanen [til flyplassen], ville vi mistet et år eller to.» Samme år ytret en senator fra Parti socialiste: «Jeg skulle ønske at de som graver hull i månedsvis hadde noe å si […]. En eneste oppsiktsvekkende bemerkning! Man må nyte hvilepausen. Og om de finner noe, vel, hadde de i det minste laget en utstilling av funnene.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal