Den uregjerlige nettverksbaserte produksjonen

Digitaliseringen har ført til en vedvarende krise for store medieaktører. Derfor ser man nå omfattende forhandlinger og kamper om definisjon og forvaltning av opphavsrett digitalt. Den Berlin-baserte konferansen «Wizards of OS» har siden 1999 etablert seg som et overflødighetshorn av diskusjon om utviklingen innenfor digitale medier.

Debatt om digitalisering og opphavsrett reduseres ofte til et moralsk og juridisk slagsmål mellom fildelere og opphavsrettsorganisasjoner, samt klaging fra platebransjen. På årets konferanse Wizards of OS (WOS), ble digitaliseringen satt i bredere perspektiv av blant annet kunstnergrupper, representanter fra utviklingsland og kyberfeminister. Man utlyste bud på de endringene digitaliseringen fører til rundt om i verden. Det var likevel uenighet og debatt mellom de som interesserte seg for lisenser og lover og hva man får gjøre, og de som fokuserte på sosiale og tekniske strukturer og hva man i praksis kan gjøre.

En av dem som er opptatt av at teknologien gir mulighet for nye sosiale strukturer var Yochai Benkler, professor ved Yale Law School. Som en av hovedtalerne på årets konferanse presenterte Benkler sin bok The Wealth of Networks, hvor han har sammenfattet en teori om nye produksjonskulturer innenfor informasjonsøkonomien: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal