«Fedrelandets elskede Generalkaptein»

Augusto Pinochet døde 10. desember uten ha blitt straffet, men også uten ære. Statskuppet mot Salvador Allende i 1973 ble planlagt, finansiert og ledet av USAs utenriksminister Henry Kissinger. Landet ble så en forsøkskanin for Milton Friedmans ultraliberalisme. Etter Pinochet ligger et knust land uten framtid.

januar 2007

Augusto Pinochets diktatur fra 1973 til 1989 dreide seg ikke om én mann som terroriserte en hel befolkning, men om en stor krets av medskyldige, både i og utenfor landet, som deltok i systematisk utpressing av politiske motstandere og et helt land. Pinochets diktatur var symbolet på og syntesen av militærdiktaturene som styrte Latin-Amerika på 1970- og 1980-tallet. Pinochet var også uttrykk for de privilegerte klassenes frykt for folket. Han nølte aldri med å benytte seg av brutal undertrykking for å beskytte de privilegerte. Dessuten var han i disse årene av den kalde krigen, selve symbolet på den latinamerikanske generalen: Styrt fra Washington for å terrorisere venstresiden i sitt land, og holde det godt forankret i «den vestlige leiren».

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte – alias «Ramón Ugarte», «José Pinochet», «Mister Escudero, eller J. A. «Ugarte», for å nevne noen av de mange navnene han brukte for å åpne hemmelige bankkontoer med millioner av dollar i banker i USA, Jersey, Grand Cayman, Sveits og Hongkong – døde 10. desember 2006. Han døde uten ha blitt straffet, men også uten ære – like ynkelig som han hadde levde sine 92 år som et miserabel og motbydelig menneske med forræderi, løgn og tyveri som eneste talenter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal