Forutinntatt journalistikk

Vestlige journalister i aviser og tv-kanaler formidler det fordomsfulle og deformerte bildet av den arabiske verden og Midtøsten: Frykten, mistenksomheten, hjernevaskingen, korrupsjonen og den overlagte ødeleggelsene av menneskelige ressurser, av selvtilliten og av offentligheten. Vokabularet gir inntrykk av at demokratier og politistater nærmest fungerer på samme måte, med et parlament, en president og «valg»... Normalt øker man presset på de palestinske selvstyremyndighetene for at de skal bevise at de «gjør noe for å bekjempe volden», mens man så å si aldri spør den israelske regjeringen om de «gjør nok for å bekjempe okkupasjonen». Man utrykker at Hamas «hater» Israel, mens ingen israelsk leder eller parti noen sinne «hater» palestinerne.

mars 2007

Å forstå Hvorfor, Hvor, Når, Hvem og Hvordan og deretter lytte til hver eneste del av Hvorfor, mens man tydelig skiller fakta fra meninger, er det ikke slik man skiller kvalitetsavisene fra de dårlige? Lover ikke reklameinnslagene til CNN, Fox News og Al-Jazeera objektivitet? «We report, you decide.» Likevel må jeg komme med en nedslående konklusjon etter fem år som korrespondent i Midtøsten. De vestlige journalistene kan ikke tegne et presist, og enda mindre objektivt, bilde av den arabiske verden og Midtøsten. Selv når de omhyggelig følger de journalistiske reglene, utpensler de det samme fordomsfulle og deformerte bildet av regionen.

Et vesentlig problem er ordene som brukes. Ordene journalistene bruker betyr ingenting for det vestlige publikummet, enten de innebærer forskjellige skrivestiler eller simpelthen er fordomsfulle.

{{{Regnskapsføreren mente jeg skulle levere kvitteringer for alle bestikkelsene jeg hadde gjort i løpet av min reise i Saddam Husseins Irak}}} (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal