Den klassiske NRK-journalisten

NRKs mangeårige journalist Bjørn Hansen mener at Dagbladet og VG har bidratt til å ødelegge mye av kvalitetsorienteringen på norsk utenriksjournalistikk.

april 2007

NRKs Bjørn Hansen er en av Norges mest profilerte utenriksjournalister. Han har både klare meninger om faget og om de mest utfordrende temaene i utenriksjournalistikken. Selv sa han nei da NRKs daværende nyhetsredaktør Anne Åsheim for fem år siden spurte om han ville lage utenriksmagasin for ungdom som skulle hete Urix. Det var ikke aktuelt for ham å bruke andre kriterier enn de journalistiske. Dessuten hadde han passert 60. Hansen fikk frie tøyler. «Ja, ja, du kan jazze deg opp, og så får vi se hvordan det går,» sa redaktøren. Urix samler i dag mellom 200 000 og 250 000 seere hver torsdagskveld, regnet med reprisen like før midnatt. På enkelte kvelder kommer tallet opp mot 400 000. Den største seergruppen er godt voksne mennesker, men Bjørn Hansen opplever at skoleklasser på besøk i NRK ønsker å møte ham og få vite mer om Urix. Mye respons kommer fra studenter:

– Det som forbauser meg mest, er at såkalte helt vanlige mennesker, de som jobber på en byggevarebutikk eller på RIMI, kommer bort til meg og sier at dette programmet ser de på, sier Bjørn Hansen. Le Monde diplomatique fikk besøke ham på Marienlyst for å se hvordan han jobber og spørre hvilke tanker han har om norsk utenriksjournalistikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal