Gigantisk svindel med bistandspenger

Lobbybyrået Goodworks International har spesialisert seg på å «polere» afrikanske lands image, og å gi amerikanske selskaper innpass på de afrikanske markedene. Det tjener enorme summer på å koble amerikansk næringsliv og afrikanske statsledere. De samme avtalene fører til at afrikanske land tømmes for sårt tiltrengte ressurser. Ifølge de skarpeste kritikerne dreier det seg om en gigantisk, internasjonal svindel med bistandspenger som innsats. Tidligere amerikanske borgerrettighetsforkjempere bruker sin fortid til å utbytte afrikanske land. En utbytting skjult bak store ord om solidaritet.

Det var en vakker avskjedsseremoni. 19. desember 2006 ble den avtroppende nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo invitert som æresgjest til en middag i storsalen på Waldorf-Astoria i New York. Etter to perioder som statsoverhode for giganten i Vest-Afrika, fikk den gamle generalen, som ble omvendt til «democrazy'et»,1 anledning til å møte gode gamle venner. Blant annet tre viktige investorer i landets oljeproduksjon (Chevron, ExxonMobile og Shell Nigeria), som alle sponset denne natten med «feiring og hedring», hvor 850 kjente personer deltok. Obasanjo gjorde seg klar til å forlate makten etter presidentvalget 21. april 2007.2

Mellom gårdskylling og sjokoladekaker uttrykte Hope Master, datter av Leon H. Sullivan, kjent svart aktivist fra 60-tallet, sitt håp om at den nigerianske presidenten skulle få Nobelprisen. Sullivan-stiftelsen står bak flere av de viktige toppmøtene mellom private afroamerikanske og afrikanske selskaper som har blitt holdt på det afrikanske kontinentet. Den tidligere amerikanske utenriksministeren Colin Powell var fraværende, men sendte likevel en vennskapelig beskjed til Obasanjo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal