Når man voldtar i flokk

Seksuelle overgrep har nådd epidemiske høyder i Kongo, og lite har blitt gjort for å stoppe dem.

september 2007

Ifølge FN-eksperten Yakin Ertürk er kvinner ofre for en «generell undertrykking» i Den demokratiske republikken Kongo (RDC). Tusenvis av kvinner blir utsatt for seksuelle overgrep som overgriperne «ikke straffes for». De blir «ofre nok en gang når de avvises av deres eget samfunn, familie eller ektemann, på grunn av stigmatiseringen knyttet til voldtekt».

Etter å ha vendt hjem fra sitt oppdrag i RDC fra 16. til 27. juli i sommer, tegner spesialrapportør for Menneskerettighetsrådet med ansvar for vold mot kvinner, Yakin Ertürk, et alarmerende bilde av situasjonen i Sør-Kivu (øst) – den «verste krisen» hun har sett. Siden januar har man rapportert 4500 voldtektstilfeller, men «det reelle antallet er utvilsomt mye større», sier hun i en kunngjøring, ettersom mange ofre «er redde for å anmelde eller overlevde ikke voldtekten».

Ifølge den tyrkiske eksperten og sosiologien, er de hovedskyldige «utenlandske ikke-statelige væpnede grupper», og det «virker som noen av dem også var involvert i det rwandiske folkemordet». De holder til i jungelen, «plyndrer, voldtar, bortfører kvinner og jenter som seksuelle slaver og underkaster dem tvangsarbeid».

«Kvinnene blir utsatt for brutale gruppevoldtekter, ofte foran deres egen familie eller hele samfunnet», sier Ertürk. Hun fortsetter: «I en rekke tilfeller ble mennene i familien truet med våpen til å voldta sine egne døtre, mødre eller søstre. Etter voldtekten fyrer bødlene ofte skudd mot kvinnenes underliv eller knivstikker kroppsdelen. Flere kvinner som har overlevd måneder som slaver, fortalte meg at torturistene deres tvang dem til å spise ekskrementene eller kjøttet til deres drepte familiemedlemmer.»

På Panzi-sykehuset i Bukavu nær den rwandiske grensen, blir 3500 kvinner behandlet hvert år for alvorlige underlivsskader. Her snakket Ertürk med en ti år gammel jente som hadde blitt bortført fra foreldrene sine. Hun ble i all hast operert etter at «torturistene hennes på brutalt vis hadde tvunget en stokk opp i underlivet hennes.»


DE KONGOLESISKE soldatene og politimennene, som «beskyttes» av sine overordnede, er ifølge eksperten ansvarlige for 20 prosent av den seksuelle volden i Sør-Kivu og i Ituri (nord-øst). Noen av dem «plyndrer, voldtar i flokk og dreper i visse tilfeller sivile» i områder som mistenkes for å støtte opprørsmilitser. Disse forbrytelsene er, hevder Ertürk, «krigsforbrytelser, og i noen tilfeller, forbrytelser mot menneskeheten.»

© norske LMD / Le Monde.

Oversatt av R.N.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal