Venstre om!

Venstrealliansen Die Linke har «resosialisert» den tyske politikken, slik De grønne en gang «økologiserte» den. Meningsmålingene gir alliansen en oppslutning på 14 prosent. Dette har trukket hele den politiske diskursen i Tyskland til venstre. Selv høyrepartiene har begynt med forsiktig liberalismekritikk. Men utfordringene står på rekke og rad.

På kontoret til Klaus Lederer henger et oljemaleri med litt blasse farger, et portrett av Karl Marx. Og som skrivebordsbakgrunn på datamaskinen har lederen for Berlin-avdelingen til partiet Die Linke (Venstre) et fargerikt fotografi av en demonstrerende menneskemengde.

For høyresiden i Tyskland oppfattes denne dekoren som en trussel: Karl Marx, som man trodde ble begravd for godt da Tyskland ble gjenforent, dukker opp igjen. Og gatedemonstrasjoner, som ingen interesserte seg for i de to første tiårene etter at Den tyske demokratiske republikk (DDR) gikk over i historien, er igjen i vinden. Men på venstresiden i Die Linke vekker denne dekoren helt andre bekymringer. Der frykter man at Karl Marx og demonstrasjoner skal begrense seg til nettopp det, en dekor på partiledernes vegger og dataskjermer. Man frykter at prisen for partiets suksess skal bli at man går bort fra de sosialistiske idealene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Svart gullalder i Angola

Default thumbnail
Neste sak

Det beste Europa for kvinner

Andre saker om Tyskland

Avviklingen av et samfunn

Så snart Den tyske demokratiske republikk (DDR) var innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland (DBR), forsvant ikke bare

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.