Femti år med statskupp

I fem tiår har CIAs «sjokkteam» sørget for å fremme amerikanske interesser, koste hva det koste vil. Fra Chile og Vietnam til Nicaragua, via statskupp, mord på ledere, våpen- og narkotikasmugling, har CIAs «sjokkteam» vært et av USAs hemmeligste og mest morderiske utenrikspolitiske instrument.

«Vår eneste forseelse var å lage egne lover, vår forbrytelse var å bruke dem på United Fruit.» I 1951 får Guatemalas folkevalgte president, Jacobo Arbenz, gjennomslag for en rekke progressive tiltak, deriblant en landbruksreform. 4. mars 1953 eksproprierer han deler av det amerikanske bananselskapet United Fruit, han tar 84 000 av 234 000 hektar. 17. og 18. juni 1954 tar en hær av leiesoldater fra Nicaragua og Honduras seg inn i Guatemala. 27. juni blir Arbenz kastet. Både den amerikanske utenriksministeren John Foster Dulles og hans bror Allen, som er direktør for Central Intelligence Agency (CIA), eier aksjer i United Fruit! Operasjonen, med kodenavnet PB/Success, nøt godt av aktiv deltakelse fra et «sjokkteam» fra CIA som vil dukke opp flere ganger i løpet av de neste tiårene.

PB/Success kom etter at CIA fikk kastet Irans nasjonalistleder Mohammed Mossadegh 19. august 1953, noe som fikk CIA til å framstå som usårlig og ble en modell for etterretningsorganets hemmelige operasjoner i hele verden. I mars 1960 ga USAs daværende president Dwight Eisenhower grønt lys til en ny operasjon, denne gangen dreide det seg om å destabilisere Cuba, der revolusjonen hadde seiret 1. januar 1959. Flesteparten av agentene som deltok i aksjonen mot Arbenz ble med i ledergruppen i «Prosjekt Cuba». Det dreide seg spesielt om prosjektleder Richard Bissell, nummer to i CIA, Tracy Barnes, som dannet Cuban Task Force, David Atlee Phillips, som fikk ansvar for psykologisk krigføring, Howard Hunt, som skulle danne en «provisorisk kubansk regjering». To unge menn ble med i gruppen: Porter Goss, kontraspionasje-offiser i hæren, og George Herbert Walker Bush (Bush senior). Sistnevnte hjalp til med å «rekruttere eksilkubanere til CIAs invasjonshær». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal