Hvilket Cuba uten Castro?

50 år etter at Castro veltet diktatoren Batista raser debatten om sosialismens framtid på Cuba.

50 år etter at Castro veltet diktatoren Batista raser debatten om sosialismens framtid på Cuba.

«Å unnslippe kaoset uten å havne under jungellovens åk.» Slik oppsummerer sosiologen Aurelio Alonso det kubanske dilemmaet. Et halvt århundre etter at opprørshæren tok makten på Cuba står landet på ny ved et historisk vendepunkt. I juli 2006 ble Fidel Castro sykemeldt «inntil videre», og i 2008 frasa han seg presidentembetet. Likevel fortsetter han som førstesekretær i Det kubanske kommunistpartiet (PCC) fram til den neste partikongressen, som broren Raul Castro planlegger høsten 2009.

Dette er et hittil ukjent politisk scenario. «Jeg går ingen steder. Jeg ønsker bare å sloss som en tankens soldat. Jeg kommer til å fortsette å skrive under tittelen ’kamerat Fidels betraktninger’. Kanskje hører man på meg. Jeg skal være forsiktig,» forklarte Cubas øverstkommanderende da han 19. februar kunngjorde at han ville trekke seg tilbake. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Slik mistet Obama kontroll over Irak-politikken

Default thumbnail
Neste sak

«Bankene får penger, vi får kuler»

Andre saker om Cuba

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.