Omringet av globalitære regimer

Richard Brouillettes Encirclement bruker få visuelle virkemidler men er likevel en sterk og intens film om nyliberalismens mentalitetskontroll, -hjernevask og ideologisk konformisme.

juni 2009

Encirclement – Neo-liberalism Ensnares Democracy vant nylig hovedprisen på den store sveitsiske dokumentarfilm-festivalen Visions du Réel. Filmen av den kanadiske filmskaperen Richard Brouillette som er skutt på 16mm-film, i svart-hvitt, varer i 160 minutter og er basert på 13 «snakkende hoder» med lange monologer. Disse er atskilt med tekstbilder – i likhet med stumfilm – framfor vanlig voice-over. Så hvorfor vant filmen hovedprisen?

På grunn av dens aktualitet. Dagens finanskrise presser på. Encirclement er ingen vanlig film om økonomisk globalisering, men om nyliberalistisk mentalitetskontroll, hjernevask og ideologisk konformisme. Brouillette kaller dette en «allestedsnærværende uavvendelig ny monoteisme» – med nærmest en religiøs budtavle som skal følges. Filmens tittel encirclement er et militært begrep brukt siden Aleksander den store, det betyr å omringe fienden uten å gi ham mulighet til å unnslippe. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal