Kilde til strid, nøkkel for fred

Som ved presidentvalget i fjor, ble parlamentsvalget i år merket av lav valgdeltakelse og omfattende juks. Økningen i antallet attentater viser samtidig at Natos strategi har vært mislykket. Tyngden til pashtunerne på begge sider av den gamle kolonigrensen mellom Pakistan og Afghanistan har blitt ignorert.

I 2009 ble 2412 sivile drept i Afghanistan. Det totale antallet drepte bare i den pashtundominerte regionen nordvest i Pakistan nærmer seg 12 000 – sivile, militære og opprørere inkludert.2 Konklusjonene fra de internasjonale Afghanistan-konferansene i London og Kabul (28. januar og 21. august 2010) var åpenbart ikke nok til å sette en stopper for denne dødbringende spiralen og dempe eksplosjonsfaren i de to nabolandene som til sammen har to hundre millioner innbyggere. Finnes det andre løsninger enn å strekke ut en hånd til Taliban? Alternativer finnes, men de befinner seg i et usikkert terreng, fullt av uløste konflikter fra kolonitiden.

Så å si alt er allerede sagt om de strategiske feilene som er begått i Afghanistan siden 2001. Svært lite er imidlertid sagt om en stor misforståelse som strekker seg langt tilbake. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Én stat, to drømmer

Default thumbnail
Neste sak

Mubaraks diplomatiske jakt på legitimitet

Andre saker om Nord-Amerika

0 kr 0