Kilde til strid, nøkkel for fred

Som ved presidentvalget i fjor, ble parlamentsvalget i år merket av lav valgdeltakelse og omfattende juks. Økningen i antallet attentater viser samtidig at Natos strategi har vært mislykket. Tyngden til pashtunerne på begge sider av den gamle kolonigrensen mellom Pakistan og Afghanistan har blitt ignorert.

oktober 2010

I 2009 ble 2412 sivile drept i Afghanistan. Det totale antallet drepte bare i den pashtundominerte regionen nordvest i Pakistan nærmer seg 12 000 – sivile, militære og opprørere inkludert. Konklusjonene fra de internasjonale Afghanistan-konferansene i London og Kabul (28. januar og 21. august 2010) var åpenbart ikke nok til å sette en stopper for denne dødbringende spiralen og dempe eksplosjonsfaren i de to nabolandene som til sammen har to hundre millioner innbyggere. Finnes det andre løsninger enn å strekke ut en hånd til Taliban? Alternativer finnes, men de befinner seg i et usikkert terreng, fullt av uløste konflikter fra kolonitiden.

Så å si alt er allerede sagt om de strategiske feilene som er begått i Afghanistan siden 2001. Svært lite er imidlertid sagt om en stor misforståelse som strekker seg langt tilbake. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal