SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM!

Spam startet som en intern nerdespøk, for så å bli svindel og ende opp som automatisert kriminalitet og falsk menneskelighet.

Når jeg skriver denne artikkelen får jeg medfølelse med den som skal oversette den. Språkproblemet begynner allerede med ordet ’spam’, som selv ekspertene sliter med å definere nøyaktig. ’Spam’ viser til et merkelig språk, en barokk overflod av nyord og rent sprøyt lånt fra informatikken, sikkerhetsbransjen, strafferett, (yrkes- og amatør)kriminalitet, og den generelle babylonske forvirringen på nettet. Her finner vi ord som bayesiansk forgiftning (kunsten å omgå eller ødelegge spamfiltre), botnet (nettverk av «zombiemaskiner»), splogger (spam + blogg), skyofre, ormer, phishing, lulz (ondsinnet humor) og linkbait (lenker laget for å lokke folk til å klikke på dem). Spammen har tatt svindlernes og lurendreiernes språk inn i det 21. århundret og nettets fiberoptiske mirakler.

De fleste eposter – mer enn 85 prosent – er spam og de fleste stoppes av filtreringssystemer uten at vi noensinne ser dem. Spam kan også være twittermeldinger, Facebook-poster, tekstmeldinger, kommentarer, nettsteder, Wikipedia-bidrag og andre nettytringer. Folk har blitt bøtelagt og fengslet for å fôre denne djevelske maskinen. Selskaper har blitt tvangsstengt. Nettsteder er utestengt fra søkemotorene, noe også hele land har blitt i korte perioder. Spam har på grunnleggende vis formet internettet og nettjenestene, og måten vi bruker disse på.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0