SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM! SPAM!

Spam startet som en intern nerdespøk, for så å bli svindel og ende opp som automatisert kriminalitet og falsk menneskelighet.

Når jeg skriver denne artikkelen får jeg medfølelse med den som skal oversette den. Språkproblemet begynner allerede med ordet ’spam’, som selv ekspertene sliter med å definere nøyaktig. ’Spam’ viser til et merkelig språk, en barokk overflod av nyord og rent sprøyt lånt fra informatikken, sikkerhetsbransjen, strafferett, (yrkes- og amatør)kriminalitet, og den generelle babylonske forvirringen på nettet. Her finner vi ord som bayesiansk forgiftning (kunsten å omgå eller ødelegge spamfiltre), botnet (nettverk av «zombiemaskiner»), splogger (spam + blogg), skyofre, ormer, phishing, lulz (ondsinnet humor) og linkbait (lenker laget for å lokke folk til å klikke på dem). Spammen har tatt svindlernes og lurendreiernes språk inn i det 21. århundret og nettets fiberoptiske mirakler.

De fleste eposter – mer enn 85 prosent – er spam og de fleste stoppes av filtreringssystemer uten at vi noensinne ser dem. Spam kan også være twittermeldinger, Facebook-poster, tekstmeldinger, kommentarer, nettsteder, Wikipedia-bidrag og andre nettytringer. Folk har blitt bøtelagt og fengslet for å fôre denne djevelske maskinen. Selskaper har blitt tvangsstengt. Nettsteder er utestengt fra søkemotorene, noe også hele land har blitt i korte perioder. Spam har på grunnleggende vis formet internettet og nettjenestene, og måten vi bruker disse på.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Gülen trer fram

Default thumbnail
Neste sak

Asylets hus

Andre saker om Digitalpolitikk

Fossile skylapper

Amazons Jeff Bezos lovet nylig ti milliarder dollar til kampen mot klimaendringene. Men Amazon er en

Det private er politisk

Hver profil, hver «liker», hver tweet, hvert søk, hvert klikk heller en dråpe av salgbar informasjon

Uberiseringen av verden

Teknologiselskapet Uber gjør bileiere til uformelle taxisjåfører. Dette har ikke bare skapt furore blant profesjonelle taxisjåfører:

Reklamerevolusjonen

Amerikanske myndigheters spionering vekker oppsikt. Samtidig øker en annen overvåking. De private nettgigantene perfeksjonerer stadig sin

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.