Ikke forstyrr, vi forhandler for dere

TTIP-forhandlingene er strengt hemmelige, noe som vekker legitime bekymringer. Og de mange lekkasjene gir ikke mindre grunn til uro, i likhet med næringslivslobbyenes prioriterte adgang til forhandlingene.

Ugjennomsiktig er den beste beskrivelsen av forhandlingene om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). EUs handelskommissær, Karel De Gucht, påstår at «ingenting er hemmelig om disse handelsforhandlingene». Men EUs sjefsforhandler, Ignacio Garcia Bercero, har lovet det motsatte til sin amerikanske motpart, Daniel Mullaney, i et brev datert 5. juli 2013: «Alle dokumenter knyttet til forhandlingene eller utarbeidingen av TTIP-avtalen, inkluderte forhandlingstekster, forslag fra begge parter, forklarende materiell, diskusjonspapirer, e-poster knyttet til innholdet i forhandlingene, og annen informasjon utvekslet i forbindelse med forhandlingene, vil overleveres konfidensielt og forbli konfidensielle.»

EU-kommisjonen offentliggjorde noen av sine forhandlingsposisjoner i juli 2013 og i mai 2014, men bare totalt elleve dokumenter. Dessuten ble dokumentene fra juli 2013 først offentliggjort etter en lekkasje. Og for de svært generelle dokumentene fra mai 2014 er det umulig å vite om de viser forhandlingenes reelle innhold. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mitt er mitt, det som er ditt kan vi forhandle om

Neste sak

Urettens industri

Mer Frihandel

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i verden: De fattige tar

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, har EU-kommisjonen

0 kr 0