Frihandel

Ikke forstyrr, vi forhandler for dere

TTIP-forhandlingene er strengt hemmelige, noe som vekker legitime bekymringer. Og de mange lekkasjene gir ikke mindre grunn til uro, i likhet med næringslivslobbyenes prioriterte adgang til forhandlingene.

Posted on

Ugjennomsiktig er den beste beskrivelsen av forhandlingene om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). EUs handelskommissær, Karel De Gucht, påstår at «ingenting er hemmelig om disse handelsforhandlingene».[ref] The Guardian, London, 18. desember 2013.[/ref] Men EUs sjefsforhandler, Ignacio Garcia Bercero, har lovet det motsatte til sin amerikanske motpart, Daniel Mullaney, i et brev datert 5. juli 2013: «Alle dokumenter knyttet til forhandlingene eller utarbeidingen av TTIP-avtalen, inkluderte forhandlingstekster, forslag fra begge parter, forklarende materiell, diskusjonspapirer, e-poster knyttet til innholdet i forhandlingene, og annen informasjon utvekslet i forbindelse med forhandlingene, vil overleveres konfidensielt og forbli konfidensielle.»[ref] EUs handelskommisjons nettsider.[/ref]

EU-kommisjonen offentliggjorde noen av sine forhandlingsposisjoner i juli 2013 og i mai 2014, men bare totalt elleve dokumenter. Dessuten ble dokumentene fra juli 2013 først offentliggjort etter en lekkasje. Og for de svært generelle dokumentene fra mai 2014 er det umulig å vite om de viser forhandlingenes reelle innhold. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver