Ikke forstyrr, vi forhandler for dere

TTIP-forhandlingene er strengt hemmelige, noe som vekker legitime bekymringer. Og de mange lekkasjene gir ikke mindre grunn til uro, i likhet med næringslivslobbyenes prioriterte adgang til forhandlingene.

juni 2014

Ugjennomsiktig er den beste beskrivelsen av forhandlingene om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). EUs handelskommissær, Karel De Gucht, påstår at «ingenting er hemmelig om disse handelsforhandlingene». Men EUs sjefsforhandler, Ignacio Garcia Bercero, har lovet det motsatte til sin amerikanske motpart, Daniel Mullaney, i et brev datert 5. juli 2013: «Alle dokumenter knyttet til forhandlingene eller utarbeidingen av TTIP-avtalen, inkluderte forhandlingstekster, forslag fra begge parter, forklarende materiell, diskusjonspapirer, e-poster knyttet til innholdet i forhandlingene, og annen informasjon utvekslet i forbindelse med forhandlingene, vil overleveres konfidensielt og forbli konfidensielle.»

EU-kommisjonen offentliggjorde noen av sine forhandlingsposisjoner i juli 2013 og i mai 2014, men bare totalt elleve dokumenter. Dessuten ble dokumentene fra juli 2013 først offentliggjort etter en lekkasje. Og for de svært generelle dokumentene fra mai 2014 er det umulig å vite om de viser forhandlingenes reelle innhold. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal