Charlie Hebdo

Angrepet mot Charlie Hebdos kontorer 7. januar 2015 hadde som mål å drepe journalister og tegnere på grunn av deres meninger. Alle oss som forsvarer ytringsfriheten er i sorg og hele det franske samfunnet er skremt. Redaksjonen i Le Monde diplomatique sender våre kondolanser til ofrenes familie og deres venner, og vår solidaritet.

Massakren bidrar til en spennings- og fryktstrategi med, dessverre, velkjente elementer: kvasi-religiøs fanatisme, rop om «sivilisasjonskonflikt», utradering av offentlige friheter under illusoriske påskudd om å garantere alles sikkerhet og vinne «krigen mot terror».

En avgjørende kamp er i gang, kampen om selve definisjonen av bruddlinjene i det franske samfunnet. Brannstifterne vil skape en kløft i den europeiske befolkningen basert på opprinnelse, kultur og religion. Vi vil gjøre det motsatte for å samle alle tilhengere av et frigjort, solidarisk og lykkelig samfunn på samme side av barrikaden. Det var også det journalistene og tegnerne i Charlie Hebdo slåss for.