Historiens lengste embargo går mot slutten

17. desember annonserte Obama at han vil åpne en ambassade i Havanna. Embargoen som i 52 år har kvalt øyas økonomi, kan dermed gå mot slutten.

januar 2015
Fidel Castros maktovertakelse på Cuba i 1959 ledet til en langvarig hevnembargo fra USA med skiftende begrunnelser.

Det første skrittet i den økonomiske hevnaksjonen mot Cuba var kutt i sukkerimporten i 1960. Nasjonaliseringene til Fidel Castro var den offisielle begrunnelsen til Dwight D. Eisenhowers republikanske administrasjon. I 1962 utvidet John F. Kennedy straffetiltakene og annonserte full embargo. Virkningen var dramatisk. USA har alltid vært Cubas naturlige marked. I 1959 gikk 73 prosent av øyas eksport til naboen i nord og 70 prosent av importen kom derfra. I løpet av noen uker tørket denne handelen fullstendig inn.

Rettferdiggjøringen av denne økonomiske beleiringen har endret seg i tidens løp. I 1960 handlet det om eksproprieringen av amerikanske bedrifter under nasjonaliseringene. Fra 1961 var det Cubas bånd til Moskva. Senere ble det den kubanske støtten til latinamerikanske geriljabevegelser som kjempet mot militærdiktaturer, så de kubanske intervensjonene i Afrika. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal