Iran

Slutten på et hatforhold

En avtale om det iranske atomprogrammet kan tine opp forholdet mellom USA og Iran. Men begge har vansker med å legge bak seg fortidens svik og ydmykelser.

Posted on

Iran vil «bli en svært suksessfull regional makt» hvis det blir en avtale om atomprogrammet med P5+1 (USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland), sa Barack Obama nylig.[ref] NPR, 29. desember 2014.[/ref] Det var et tydelig hint om at forhandlingene handler om langt mer enn sentrifuger og anriking av uran. Hvis Iran igjen blir en akseptert regional stormakt, vil det ikke bare forandre relasjonene mellom USA og Iran, det vil også endre fundamentalt det geopolitiske kartet i Midtøsten.

Veien fram til en avtale om det iranske atomprogrammet er lang og vanskelig. Partene har allerede blitt tvunget til å forlenge forhandlingene to ganger, fordi de står for langt fra hverandre. Og veien mot en fornyelse av relasjonene mellom USA og Iran er enda lengre og mer tornefull. Smertene og ydmykelsene de to har påført hverandre er vanskelig å legge bak seg. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver