Slutten på et hatforhold

En avtale om det iranske atomprogrammet kan tine opp forholdet mellom USA og Iran. Men begge har vansker med å legge bak seg fortidens svik og ydmykelser.

Iran vil «bli en svært suksessfull regional makt» hvis det blir en avtale om atomprogrammet med P5+1 (USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland), sa Barack Obama nylig. Det var et tydelig hint om at forhandlingene handler om langt mer enn sentrifuger og anriking av uran. Hvis Iran igjen blir en akseptert regional stormakt, vil det ikke bare forandre relasjonene mellom USA og Iran, det vil også endre fundamentalt det geopolitiske kartet i Midtøsten.

Veien fram til en avtale om det iranske atomprogrammet er lang og vanskelig. Partene har allerede blitt tvunget til å forlenge forhandlingene to ganger, fordi de står for langt fra hverandre. Og veien mot en fornyelse av relasjonene mellom USA og Iran er enda lengre og mer tornefull. Smertene og ydmykelsene de to har påført hverandre er vanskelig å legge bak seg. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Den store svindelen

Neste sak

Netanyahus risikable spill

Andre saker om Iran

Oppskrift på krig

Spenningen har steget dramatisk mellom USA og Iran etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen,

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger. Men enhver fred som

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran.

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.