Rousseffs høyredreining

I møte med korrupsjon og økonomiske krisetider kunne Brasils president Dilma Rousseff valgt å være modig, men har i stedet valgt å legge seg flat for de rikes interesser. Arbeiderpartiet (PT) opplever nå sin største krise siden Lula kom til makten i 2003.

«Dilma har kapitulert for markedet,» sto det i den brasilianske næringslivsavisen Valor Econômico 16. januar. Påstanden kom ikke fra ytre venstre, men fra den moderate økonomen Luiz Gonzaga Belluzzo, som inntil nylig var rådgiver for Dilma Rousseffs arbeiderpartiregjering. Bare noen måneder etter Rousseffs knappe seier (51,64 prosent) i presidentvalget, ble venstresiden rystet av dommen til Belluzzo, som tar et strengt oppgjør med motsetningene som hjemsøker Arbeiderpartiet (PT).

Politikken regjeringen har ført etter valgseieren i oktober forvirrer PTs medlemmer. I valgkampen framstilte PT seg som det siste bolverk mot nyliberalistene, men regjeringens første beslutninger virker som tatt rett ut av en nyliberalistisk lærebok. Utnevnelsen av Joaquim Levy til finansminister illustrerer Rousseffs kuvending. Han er tidligere leder for en av banken Bradescos filialer for aksjeforvaltning, er utdannet ved universitetet i Chicago, og har – i motsetning til alle sine forgjengere siden Lula da Silva ble valgt til president i 2003 – aldri vært medlem i PT. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Likegyldighetens pris

Neste sak

Lys! Kamera! Sensasjon!

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0