Rousseffs høyredreining

I møte med korrupsjon og økonomiske krisetider kunne Brasils president Dilma Rousseff valgt å være modig, men har i stedet valgt å legge seg flat for de rikes interesser. Arbeiderpartiet (PT) opplever nå sin største krise siden Lula kom til makten i 2003.

april 2015

«Dilma har kapitulert for markedet,» sto det i den brasilianske næringslivsavisen Valor Econômico 16. januar. Påstanden kom ikke fra ytre venstre, men fra den moderate økonomen Luiz Gonzaga Belluzzo, som inntil nylig var rådgiver for Dilma Rousseffs arbeiderpartiregjering. Bare noen måneder etter Rousseffs knappe seier (51,64 prosent) i presidentvalget, ble venstresiden rystet av dommen til Belluzzo, som tar et strengt oppgjør med motsetningene som hjemsøker Arbeiderpartiet (PT).

Politikken regjeringen har ført etter valgseieren i oktober forvirrer PTs medlemmer. I valgkampen framstilte PT seg som det siste bolverk mot nyliberalistene, men regjeringens første beslutninger virker som tatt rett ut av en nyliberalistisk lærebok. Utnevnelsen av Joaquim Levy til finansminister illustrerer Rousseffs kuvending. Han er tidligere leder for en av banken Bradescos filialer for aksjeforvaltning, er utdannet ved universitetet i Chicago, og har – i motsetning til alle sine forgjengere siden Lula da Silva ble valgt til president i 2003 – aldri vært medlem i PT. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal