Rousseffs høyredreining

I møte med korrupsjon og økonomiske krisetider kunne Brasils president Dilma Rousseff valgt å være modig, men har i stedet valgt å legge seg flat for de rikes interesser. Arbeiderpartiet (PT) opplever nå sin største krise siden Lula kom til makten i 2003.

«Dilma har kapitulert for markedet,» sto det i den brasilianske næringslivsavisen Valor Econômico 16. januar. Påstanden kom ikke fra ytre venstre, men fra den moderate økonomen Luiz Gonzaga Belluzzo, som inntil nylig var rådgiver for Dilma Rousseffs arbeiderpartiregjering. Bare noen måneder etter Rousseffs knappe seier (51,64 prosent) i presidentvalget, ble venstresiden rystet av dommen til Belluzzo, som tar et strengt oppgjør med motsetningene som hjemsøker Arbeiderpartiet (PT).

Politikken regjeringen har ført etter valgseieren i oktober forvirrer PTs medlemmer. I valgkampen framstilte PT seg som det siste bolverk mot nyliberalistene, men regjeringens første beslutninger virker som tatt rett ut av en nyliberalistisk lærebok. Utnevnelsen av Joaquim Levy til finansminister illustrerer Rousseffs kuvending. Han er tidligere leder for en av banken Bradescos filialer for aksjeforvaltning, er utdannet ved universitetet i Chicago, og har – i motsetning til alle sine forgjengere siden Lula da Silva ble valgt til president i 2003 – aldri vært medlem i PT. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Likegyldighetens pris

Neste sak

Lys! Kamera! Sensasjon!

Andre saker om Brasil

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

Default thumbnail

Militæret i tall

Det brasilianske militæret har over 339 000 soldater,[ref]Alle tall er fra «Livro

Default thumbnail

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz

0 kr 0