Et stille statskupp

Uke etter uke strammer forhandlingene sakte men sikkert repet rundt den greske regjeringen. Eurolederne sier at ingen avtale er mulig før statsminister Tsipras kvitter seg med venstrefløyen i regjeringen sin.

I Athen forandres alt og alt forblir likt, som en gresk folkesang sier. Fire måneder etter at Syriza vant valget, er de to partiene som har styrt landet siden diktaturets fall – Den panhellenske sosialistiske bevegelse (Pasok) og Nytt demokrati (høyre) – fullstendig diskredittert. Mens landets første venstreradikale regjering siden «fjellregjeringen» under den tyske okkupasjonen er svært populær.

Selv om ingen lenger snakker om den foraktede troikaen som har skylden for dagens økonomiske katastrofe, så viderefører de tre institusjonene – EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) – sin politikk. Med trusler, utpressing og ultimatum tvinger de statsminister Alexis Tsipras til å føre den samme kuttpolitikken som forgjengerne hans lydig satte ut i livet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0