Et stille statskupp

Uke etter uke strammer forhandlingene sakte men sikkert repet rundt den greske regjeringen. Eurolederne sier at ingen avtale er mulig før statsminister Tsipras kvitter seg med venstrefløyen i regjeringen sin.

I Athen forandres alt og alt forblir likt, som en gresk folkesang sier. Fire måneder etter at Syriza vant valget, er de to partiene som har styrt landet siden diktaturets fall – Den panhellenske sosialistiske bevegelse (Pasok) og Nytt demokrati (høyre) – fullstendig diskredittert. Mens landets første venstreradikale regjering siden «fjellregjeringen» under den tyske okkupasjonen er svært populær.

Selv om ingen lenger snakker om den foraktede troikaen som har skylden for dagens økonomiske katastrofe, så viderefører de tre institusjonene – EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) – sin politikk. Med trusler, utpressing og ultimatum tvinger de statsminister Alexis Tsipras til å føre den samme kuttpolitikken som forgjengerne hans lydig satte ut i livet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

To tiår med brutte løfter

Neste sak

Utstrakt hånd, ladd gevær

Andre saker om Hellas

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas

En historisk mulighet

I fem måneder har Hellas forhandlet med kreditorene. I løpet av forhandlingene har en annen ambisjon

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.