Hellas

Et stille statskupp

Uke etter uke strammer forhandlingene sakte men sikkert repet rundt den greske regjeringen. Eurolederne sier at ingen avtale er mulig før statsminister Tsipras kvitter seg med venstrefløyen i regjeringen sin.

Posted on

I Athen forandres alt og alt forblir likt, som en gresk folkesang sier. Fire måneder etter at Syriza vant valget, er de to partiene som har styrt landet siden diktaturets fall – Den panhellenske sosialistiske bevegelse (Pasok) og Nytt demokrati (høyre) – fullstendig diskredittert. Mens landets første venstreradikale regjering siden «fjellregjeringen» under den tyske okkupasjonen er svært populær.[ref] Ifølge en meningsmåling 9. mai utført for avisen Efimerida ton Syntakton mener 53,2 prosent av grekerne at regjeringens politikk er «positiv» eller «ganske positiv».[/ref]

Selv om ingen lenger snakker om den foraktede troikaen som har skylden for dagens økonomiske katastrofe, så viderefører de tre institusjonene – EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) – sin politikk. Med trusler, utpressing og ultimatum tvinger de statsminister Alexis Tsipras til å føre den samme kuttpolitikken som forgjengerne hans lydig satte ut i livet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver