Konverter gjelden til investeringer

Hellas er bare et symptom på noen fundamentale problemer i EU. Problemene kan løses med en transformasjon av eurosonen som erstatter konkurranse og griskhet med solidaritet og investeringer.

På tross av de mange erklæringene forsøker de europeiske lederne framfor alt å hale ut tiden, å finne en midlertidig løsning uten å gjøre noe med grunnproblemet. Det viktigste er tydeligvis å fortsette som før, med fare for at befolkningene som er møkk lei av dagens EU ender med å stemme fram høyreekstreme nasjonalistpartier.

EUs indre krise ble avdekket av finanskrisen i 2007–2008, men den har ulmet helt siden den økonomisk umodne og institusjonelt lite levedyktige fellesvalutaen ble innført. For at faste vekslingskurser mellom land skal ha noen mening – som jo er formålet med en fellesvaluta – må man først gradvis jevne ut ulikhetene i vekst og produktivitet. Det var ikke tilfellet i eurosonen. Det greske dramaet er dermed bare et ekstremtilfelle av en felles situasjon: De fleste medlemslandene, inkludert Italia og Frankrike, vil slite med å holde ut i det lange løp med en valuta som har lik vekslingskurs for alle og ikke kan devalueres. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Miljø mot Moder Jord

Neste sak

Våpen for frigjøring

Andre saker om Hellas

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de

0 kr 0