Konverter gjelden til investeringer

Hellas er bare et symptom på noen fundamentale problemer i EU. Problemene kan løses med en transformasjon av eurosonen som erstatter konkurranse og griskhet med solidaritet og investeringer.

På tross av de mange erklæringene forsøker de europeiske lederne framfor alt å hale ut tiden, å finne en midlertidig løsning uten å gjøre noe med grunnproblemet. Det viktigste er tydeligvis å fortsette som før, med fare for at befolkningene som er møkk lei av dagens EU ender med å stemme fram høyreekstreme nasjonalistpartier.

EUs indre krise ble avdekket av finanskrisen i 2007–2008, men den har ulmet helt siden den økonomisk umodne og institusjonelt lite levedyktige fellesvalutaen ble innført. For at faste vekslingskurser mellom land skal ha noen mening – som jo er formålet med en fellesvaluta – må man først gradvis jevne ut ulikhetene i vekst og produktivitet. Det var ikke tilfellet i eurosonen. Det greske dramaet er dermed bare et ekstremtilfelle av en felles situasjon: De fleste medlemslandene, inkludert Italia og Frankrike, vil slite med å holde ut i det lange løp med en valuta som har lik vekslingskurs for alle og ikke kan devalueres. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal