Hizbollah styrket av krigen i Syria

Med hjelp fra Russland, Iran og libanesiske sjiakrigere er regjeringsstyrkene på frammarsj i Syria. Siden 2013 har Hizbollah slåss for Assad-regimet og mot IS, som lederne kobler til Israel.

april 2016

På hvert gatehjørne i Beirut-forstaden Dahiyeh og langs veiene på Bekaa-sletta er portretter av krigere som har mistet livet i Syria blitt en del av landskapet. Hizbollah betaler en dyster pris for sin involvering i den syriske borgerkrigen.

Bak disken på den lille butikken hvor hun jobber i Roueiss sør for Beirut, har Farah C. et bilde av forloveden, som ble drept i Ghouta nær Damaskus i 2014. «Han dro for å kjempe i Syria i 14 dager, så kom han hjem og hvilte i en uke før han dro tilbake,» forteller den unge kvinnen innhyllet i et langt svart sjal. «Han hadde ofte problemer med øynene og ørene som følge av røyken og bombene. Han sa han alltid kjente lukten av blod. Det var tungt, men jeg trodde aldri at han skulle dø.» Som forlovede har hun ingen rett på hjelp, i motsetning til krigerenkene som får økonomisk bistand fra partiet. Hun har likevel ikke dempet sin støtte til Hizbollah. «Mange krigere dør. Bare i mitt nabolag har sju mistet livet. Men de må beskytte våre hellige steder. Hvis de ikke slåss vil takfirene angripe sjiamuslimene i Libanon.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal