Mens vi venter på Tobin-skatten

I tjue år har ledende franske politikere ment at en internasjonal skatt på finanstransaksjoner er uunngåelig, likevel gjør de alt for å utsette den til evig tid.

Etter finanskrisen i 2008 nådde ideen om å skattlegge finansindustrien helt inn til EUs indre kretser. I februar 2013 ble elleve euroland – Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Italia, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Tyskland og Østerrike – enige om å innføre skatt på finanstransaksjoner. Forslaget deres er en nokså tam versjon av skatten som opprinnelig ble foreslått av den amerikanske økonomen James Tobin (1918–2002). Men det er nok til å irritere den globale finansindustrien. Denne har skaffet seg mektige allierte i regjeringer som nå er mindre opptatt av å regulere finanssektoren enn av å sikre «konkurransedyktighet».

Tre år etter at forhandlingene begynte er innføringen av skatten i ferd med å kjøre seg fast, ifølge den franske avisen Les Echos (8. mars). Historien synes å gjenta seg for skatten som man i tjue år har ment er uunngåelig, men som likevel alltid blir utsatt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal