Økonomi Finansskatt

Mens vi venter på Tobin-skatten

I tjue år har ledende franske politikere ment at en internasjonal skatt på finanstransaksjoner er uunngåelig, likevel gjør de alt for å utsette den til evig tid.

Posted on

Etter finanskrisen i 2008 nådde ideen om å skattlegge finansindustrien helt inn til EUs indre kretser. I februar 2013 ble elleve euroland – Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Italia, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Tyskland og Østerrike – enige om å innføre skatt på finanstransaksjoner. Forslaget deres er en nokså tam versjon av skatten som opprinnelig ble foreslått av den amerikanske økonomen James Tobin (1918–2002). Men det er nok til å irritere den globale finansindustrien. Denne har skaffet seg mektige allierte i regjeringer som nå er mindre opptatt av å regulere finanssektoren enn av å sikre «konkurransedyktighet».

Tre år etter at forhandlingene begynte er innføringen av skatten i ferd med å kjøre seg fast, ifølge den franske avisen Les Echos (8. mars). Historien synes å gjenta seg for skatten som man i tjue år har ment er uunngåelig, men som likevel alltid blir utsatt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen