For et par holmer mer

Den permanente tvistedomstolen i Haag skal dømme i striden mellom Filippinene og Kina i Sørkinahavet. Men det er ikke den eneste konflikten i havområdet hvor Kina, Vietnam, Filippinene, Malaysia og Brunei krever suverenitet over holmer og skjær.

juni 2016

Mischief Reef er et slags termometer for situasjonen i Sørkinahavet. På satellittbildene som ble tatt for noen år siden ligner denne overflateformasjonen et hesteskoformet rev. Den ble oppdaget i 1791 av kaptein Henry Spratly. Navnet gir assosiasjoner til ugagn og skade, og vi kan vel anta at revet fikk det fordi det har gått dårlig overens med skip. Andre formasjoner i dette havet er for øvrig oppkalt etter båtene som har gått til grunne her.

Øyene, holmene og langgrunnene i Sørkinahavet gjorde at man lenge mente det var for farlig å seile her. Bare noen fiskebåter våget seg inn i disse farvannene. Ingen bosetninger ble etablert. Arealet var for lite: Den største av Paraceløyene, Woody-øya, er på rundt to kvadratkilometer. Og Spratlyøya Itu Aba er bare 450 mål. Mischief Reef dukket opp i nyhetene i 1995, da Kina bygde infrastruktur på påler her, bare hundre nautiske mil fra Filippinene – som protesterte mot aktivitetene. Høsten 2014 begynte Kina å bygge havnefasiliteter og en flystripe etter å ha innvunnet mye land. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal