Piratene inntar Island

I 2008 slo finanskrisen ned som et lynnedslag på Island og senket landets bankvesen. I dag er den islandske økonomien kjernesunn. Om det lille landet raskt klarte å reise seg igjen da det forkastet den liberale ortodoksien, gjenstår det å holde løftet om en ny samfunnskontrakt.

oktober 2016

Ikke en eneste politimann er å skimte, ingen skjellsord fra aktivister. I begynnelsen av september møttes de største islandske partiene i ro og mak. Før valget til Alltinget 29. oktober snakker kandidatene i et lite telt foran universitetet i Reykjavík. På 64 grader nord gir vinkelen på solstrålene et mildt lys, mens det kommer en frisk bris fra sjøen. I debattene vekker den nye grunnlovens skjebne mer følelser enn innvandring, boligbygging mer enn skattenivå, og beskyttelse av private data har en sentral plass. Og krisen? Hvilken krise?

På vulkanøya koker lavaen like fullt fortsatt under isbreene etter finanskollapsen i 2008. I april i år kastet islendingene statsminister Sigmundur Davi∂ Gunnlaugsson på bare 48 timer, etter avsløringene i de såkalte Panama-papirene. Så ble president Ólafur Ragnar Grímsson innhentet av opplysningene om at kona hans skjulte penger i et skatteparadis. Han måtte trekke seg fra valget i juni, etter tjue år som president. Og i midten av september antydet meningsmålingene en ny vending da Piratpartiet havnet øverst. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal