Agnar Mykles ankesak i Høyesterett 9. mai 1958 i forbindelse med utgivelsen av Sangen om den røde rubin. Helt til venstre styreformann i Gyldendal Francis Bull, Gyldendal-direktør Harald Grieg i midten og Mykle til høyre. Foto: Bjørn Fjørtoft, Billedbladet NÅ / Riksarkivet.
Litteratur Litteraturkritikk

Realismens grenser

I Norge hersker realismens estetikk. Det preger hvordan vi tenker om litteratur og moral.

Posted on

Forholdet mellom kritikk og sensur er alt annet enn åpenbart. I mange år var forfatteren og kritikeren Sigurd Evensmo «filmsensor» ved Statens Filmkontroll. I boka Vold i filmene (1969) forsvarte han sensur. Evensmo døde i 1978, men også etter hans tid har det blitt utøvd «filmkritikk» av denne type i Norge.

Allerede i sitt tredje levnetsbrev, forfattet i 1743, hadde Ludvig Holberg etterlyst spesialiserte «Censores», altså slike som skulle bedrive «Censur». Den tidligste litteraturkritikken i Norge oppsto med de første norske avisene og tidsskriftene på 1760-tallet. Den forholdt seg ikke bare til om bøker var velskrevne eller leseverdige. Den vurderte også hvorvidt det de ga uttrykk for var sant og moralsk forsvarlig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Litteratur

0 kr 0
Gå til Toppen