Realismens grenser

I Norge hersker realismens estetikk. Det preger hvordan vi tenker om litteratur og moral.

Forholdet mellom kritikk og sensur er alt annet enn åpenbart. I mange år var forfatteren og kritikeren Sigurd Evensmo «filmsensor» ved Statens Filmkontroll. I boka Vold i filmene (1969) forsvarte han sensur. Evensmo døde i 1978, men også etter hans tid har det blitt utøvd «filmkritikk» av denne type i Norge.

Allerede i sitt tredje levnetsbrev, forfattet i 1743, hadde Ludvig Holberg etterlyst spesialiserte «Censores», altså slike som skulle bedrive «Censur». Den tidligste litteraturkritikken i Norge oppsto med de første norske avisene og tidsskriftene på 1760-tallet. Den forholdt seg ikke bare til om bøker var velskrevne eller leseverdige. Den vurderte også hvorvidt det de ga uttrykk for var sant og moralsk forsvarlig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Småborgerlig aktualitetsteater

Neste sak

Lad de små børn komme til mig

Andre saker om Litteratur

Tilfældets musik

Over ti år efter hendes bortgang, er Inger Christensen genstand for en ny opmærksomhed, der får

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.