Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble frigjort fra IS for et år siden. Den forfulgte minoriteten stoler ikke på de kurdiske peshmergaene som lot dem i stikken da IS angrep sommeren 2014.

Sinjar er fortsatt nesten mennesketom. 80 000 av innbyggerne i byen nordøst i Irak flyktet da Den islamske stat (IS) gikk til angrep i august 2014. Etter at kurdiske styrker gjenerobret byen 13. november 2015 har bare femti familier så langt vendt tilbake. En liten gruppe krigere går sakte under den skarpe solen. Vinden slår mot restene av vindusgitre revet i filler av bomber, metallet skriker som om plagede sjeler hjemsøker byen. Væpnede menn går inn og ut av en skole som er omgjort til hovedkvarter, andre sitter utenfor i påvente av ordre.

«Vi har vært utsatt for massakre før, men dette nye blodbadet skjedde i en tid med avansert teknologi. Vi har mistet mange tusen av våre, og flere tusen av våre søstre er fortsatt i hendene på IS,» sier jesidien Kasim Shahso, kommandant i Sinjar for peshmergaene som er tilknyttet Kurdistans demokratiske parti (KDP). (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Trump i USAs bakgård

Neste sak

Lex americana

Mer Irak

Irakisk opprør mot iransk infiltrasjon

USAs drap på den iranske militærlederen Qasem Soleimani i Irak har gjort situasjonen i landet enda mer komplisert etter flere måneder med protester mot utenlandsk innblanding og politisk vanstyre.

Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Siden invasjonen av Irak i 2003 har den amerikanske hæren finansiert samfunnsteknologi for å oppdage «opprørere». Teknologien blir nå brukt langt fra krigsområdene.

Jihad og utopikrise

2000 franske fremmedkrigere har dratt til Syria og Irak, og Frankrike har opplevd flere brutale terrorangrep de siste årene. Nå raser debatten om drivkraften til jihadistene: radikal islam eller en radikalisme som bruker islam som påskudd?

Våpen for frigjøring

De har kjempet seg til retten til å krige for sin nasjon, og vekker beundring og støtte i kampen mot IS. Men de kvinnelige soldatene er langt fra representative for kurdiske kvinners kontrastfulle situasjon.

I kurdernes Jerusalem

Myndighetene i Bagdad har mistet grepet om det nordlige Irak. Og de irakiske kurderne har sett sitt snitt til å sikre seg Kirkuk, som de ser på som sin historiske hovedstad.

0 kr 0