Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble frigjort fra IS for et år siden. Den forfulgte minoriteten stoler ikke på de kurdiske peshmergaene som lot dem i stikken da IS angrep sommeren 2014.

Sinjar er fortsatt nesten mennesketom. 80 000 av innbyggerne i byen nordøst i Irak flyktet da Den islamske stat (IS) gikk til angrep i august 2014. Etter at kurdiske styrker gjenerobret byen 13. november 2015 har bare femti familier så langt vendt tilbake. En liten gruppe krigere går sakte under den skarpe solen. Vinden slår mot restene av vindusgitre revet i filler av bomber, metallet skriker som om plagede sjeler hjemsøker byen. Væpnede menn går inn og ut av en skole som er omgjort til hovedkvarter, andre sitter utenfor i påvente av ordre.

«Vi har vært utsatt for massakre før, men dette nye blodbadet skjedde i en tid med avansert teknologi. Vi har mistet mange tusen av våre, og flere tusen av våre søstre er fortsatt i hendene på IS,» sier jesidien Kasim Shahso, kommandant i Sinjar for peshmergaene som er tilknyttet Kurdistans demokratiske parti (KDP). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Trump i USAs bakgård

Neste sak

Lex americana

Andre saker om Irak

Jihad og utopikrise

2000 franske fremmedkrigere har dratt til Syria og Irak, og Frankrike har opplevd flere brutale terrorangrep

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.