Foto: Shutterstock
Mexico Økonomisk avhengighet

Trump skaper panikk i Mexicos oligarki

Trump-administrasjonens planer om å reforhandle Nafta-avtalen har fått Mexicos politiske elite til å vakle under presset fra en politikk de selv har støttet i tretti år.

Posted on

Bare dager etter at Wilbur Ross tiltrådte som USAs nye handelsminister erklærte han at USA «har vært i en handelskrig i flere tiår, det er derfor vi har et underskudd».[ref] «Sec. Ross on Nafta, China, and border adjustment tax», Bloomberg.com, 8. mars 2017.[/ref] Under høringen før han ble utnevnt sa milliardæren at han ville prioritere å få slutt på denne krigen og reforhandle frihandelsavtalen Nafta. Trump og administrasjonen hans mener at avtalen USA inngikk med Mexico og Canada i desember 1992 har skylden for USAs negative handelsbalanse – 500 milliarder dollar i fjor, hvorav 12 prosent i handelen med Mexico.

Hva som skal reforhandles er ikke klart – kanskje på grunn av uventede forsinkelser i prosessen med å gi makten over USAs handelspolitikk til Ross, økonomen Peter Navrarro som leder Nasjonalrådet for utenrikshandel, og Robert Lighthizer som USAs handelsrepresentant. Det hvite hus annonserte likevel at en 90 dager lang reforhandling skulle starte i slutten av mars, noe som så langt ikke har skjedd. Administrasjonen har samtidig understreket at en «geografisk overgang» vil «ta litt tid» å gjennomføre.[ref] «Canada will have to ’make concessions’ in Nafta renegotiations, U.S. warns», The Globe and Mail, Toronto, 8. mars 2017.[/ref] Overgangen skal innebære at fabrikker og produksjonsutstyr hentes hjem fra Mexico og at den amerikanske økonomien reindustrialiseres. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Mexico

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men

Placeholder

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA)

Det perfekte diktatur

Meksikanske medier har i hundre år vært et propagandaverktøy for landets dominerende

0 kr 0
Gå til Toppen