Trump skaper panikk i Mexicos oligarki

Trump-administrasjonens planer om å reforhandle Nafta-avtalen har fått Mexicos politiske elite til å vakle under presset fra en politikk de selv har støttet i tretti år.

april 2017
Foto: Shutterstock

Bare dager etter at Wilbur Ross tiltrådte som USAs nye handelsminister erklærte han at USA «har vært i en handelskrig i flere tiår, det er derfor vi har et underskudd». Under høringen før han ble utnevnt sa milliardæren at han ville prioritere å få slutt på denne krigen og reforhandle frihandelsavtalen Nafta. Trump og administrasjonen hans mener at avtalen USA inngikk med Mexico og Canada i desember 1992 har skylden for USAs negative handelsbalanse – 500 milliarder dollar i fjor, hvorav 12 prosent i handelen med Mexico.

Hva som skal reforhandles er ikke klart – kanskje på grunn av uventede forsinkelser i prosessen med å gi makten over USAs handelspolitikk til Ross, økonomen Peter Navrarro som leder Nasjonalrådet for utenrikshandel, og Robert Lighthizer som USAs handelsrepresentant. Det hvite hus annonserte likevel at en 90 dager lang reforhandling skulle starte i slutten av mars, noe som så langt ikke har skjedd. Administrasjonen har samtidig understreket at en «geografisk overgang» vil «ta litt tid» å gjennomføre. Overgangen skal innebære at fabrikker og produksjonsutstyr hentes hjem fra Mexico og at den amerikanske økonomien reindustrialiseres. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal