Hvordan takle Asias Dr. Strangelove

Trump truer med fullstendig utslettelse, mens Russland, Kina og Sør-Korea vil ha dialog på vilkår av at Nord-Korea stanser atomprogrammet sitt. Ingenting tyder på at noen av tilnærmingene vil gjøre Koreahalvøya fri for atomvåpen.

Atomdjevelen er ute av esken. Kan han puttes tilbake igjen? Atomtrusselen er ikke ny: Den første prøvesprengningen i Den demokratiske folkerepublikken Korea, også kjent som Nord-Korea, fant sted allerede i 1993. Men i fjor satte Kim Jong-un opp farten: ti oppskytninger av mellomdistanse­raketter og interkontinentale ballistiske missiler på tjue måneder og tre atomprøvesprengninger.

17. april arrangerte regimet en spektakulær militærparade og offentliggjorde bilder fulle av missiler og tanks. Jong-un har også kommet med en rekke krigerske uttalelser og truet med å redusere flere amerikanske byer «til aske», i likhet med Guam midt i Stillehavet, hvor USA har en stor militærbase. Raketten som ble skutt opp 14. september fløy 3700 kilometer før den styrtet i havet. Dermed er øya 3400 kilometer fra den nordkoreanske hovedstaden ikke lenger utenfor rekkevidde. For tiden har Asias Dr. Strangelove voktet seg for å skyte i denne retningen. Så langt har bare japanerne hørt flyalarmene ule når missiler har flydd over øya, mens de håper på at ingenting går galt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0