Hvordan takle Asias Dr. Strangelove

Trump truer med fullstendig utslettelse, mens Russland, Kina og Sør-Korea vil ha dialog på vilkår av at Nord-Korea stanser atomprogrammet sitt. Ingenting tyder på at noen av tilnærmingene vil gjøre Koreahalvøya fri for atomvåpen.

Atomdjevelen er ute av esken. Kan han puttes tilbake igjen? Atomtrusselen er ikke ny: Den første prøvesprengningen i Den demokratiske folkerepublikken Korea, også kjent som Nord-Korea, fant sted allerede i 1993. Men i fjor satte Kim Jong-un opp farten: ti oppskytninger av mellomdistanse­raketter og interkontinentale ballistiske missiler på tjue måneder og tre atomprøvesprengninger.

17. april arrangerte regimet en spektakulær militærparade og offentliggjorde bilder fulle av missiler og tanks. Jong-un har også kommet med en rekke krigerske uttalelser og truet med å redusere flere amerikanske byer «til aske», i likhet med Guam midt i Stillehavet, hvor USA har en stor militærbase. Raketten som ble skutt opp 14. september fløy 3700 kilometer før den styrtet i havet. Dermed er øya 3400 kilometer fra den nordkoreanske hovedstaden ikke lenger utenfor rekkevidde. For tiden har Asias Dr. Strangelove voktet seg for å skyte i denne retningen. Så langt har bare japanerne hørt flyalarmene ule når missiler har flydd over øya, mens de håper på at ingenting går galt. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Dritthandel

Neste sak

Slik overlever bøndene

Mer Nord-Korea

Lysning i Asia

I de kommende månedene kan det komme en løsning på en konflikt som har vart i tre kvart århundre.

Solskinnspolitikken del 2

Etter mye fram og tilbake tyder alt på at toppmøtet mellom de koreanske lederne og Trump vil finne sted 12. juni. Utsiktene for atomavvæpning er lysere enn noen sinne, mye takket være en iherdig innsats fra sørkoreanske Moon Jae-in.

Nord-Koreas rasjonalitet

Trump trapper opp retorikken mot Nord-Korea og krever at Kina inntar en strengere holdning til sin nabo. Det er lite sannsynlig at det vil få de nordkoreanske lederne til å gi opp atomvåpnene, som de ser som en livsforsikring.

Med englevakter i Nord-Korea

Det tok Le Monde diplomatiques Martine Bulard to år å få innreisevisum til Nord-Korea. Visumet gir verken bevegelsesfrihet eller mulighet til spontane samtaler på gata. Med få unntak bestemmer myndighetene hva du skal få se. Men de klarer ikke å skjule alt.

0 kr 0