Tidligere president François Hollande nekter å innrømme at hans brutte valgløfter har tvunget sosialistpartiet i kne. Foto: martin bureau, afp / NTB SCANPIX.
Essay Valgflesk

Det var ikke vi som tapte

Når de franske sosialistene forsøker å forklare hvorfor velgerne har vendt dem ryggen, er det lite selvkritikk å spore.

Posted on

Da François Hollande var leder for det franske sosialistpartiet (PS) for tolv år siden, trakk han lærdom av partikollega Lionel Jospins tap i første runde av presidentvalget i 2002. Hollande ba alle krefter til venstre for partiet sitt om å «ikke overlate sosialdemokratiet til seg selv», for han fryktet at «de to elvene» på venstresiden (hans egen og den mer radikale) da «ikke lenger vil finne sammen, selv ikke i tider når velgermassene løper sammen».[ref] Se Serge Halimi, «Et venstre delt i to», Le Monde diplomatique, april 2007.[/ref]

Det var slett ikke dårlig observert. I fem år regjerte Hollande alene og hadde alle maktens midler til rådighet, etter å ha blitt valgt til president i 2012 mye fordi velgerne intenst mislikte forgjengeren, Nicolas Sarkozy. Men ved enden av ferden var velgerne så skuffet at partiets kandidat Benoît Hamon bare fikk 6,3 prosent av stemmene i april i fjor, og det på tross av støtte fra De grønne. De fleste som hadde stemt på Hollande i 2012 valgte heller Emmanuel Macron eller Jean-Luc Mélenchon.[ref] Ifølge Jérôme Fourquet stemte bare 16 prosent av de som hadde stemt på Hollande i første runde i 2012 på Hamon, mens 48 prosent stemte på Macron og 26 prosent på Mélenchon («Sur la gauche radicale: le vote Mélenchon», Commentaire, Paris, høsten 2017).[/ref] Aldri før de siste femti årene har avstanden mellom de to elvene vært større. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Essay

0 kr 0
Gå til Toppen