Ifølge en forskningsgruppe fra Athen har folkehelsen i Hellas har falt drastisk som følge av EUs innstramminger. Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.
Hellas Mentalhelse

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på 6,7 milliarder euro fra finansministrene i eurosonen. Virkningene av kuttpolitikken Hellas har blitt påtvunget i åtte år er nå tydelige i kloakken.

Posted on

De radikale økonomiske innstrammingene Hellas har blitt pålagt siden 2010 har ikke bare forverret landets økonomi og gjeldsbyrde, men også redusert verdiskapingen og ført til skyhøy arbeidsledighet. I Athen har det på samme tid vært en fenomenal økning i bruken av psykoaktive stoffer (35 ganger mer i 2014 enn i 2010), angstdempende midler basert på benzodiazepiner (19 ganger mer) og antidepressiva (11 ganger mer). Tallene kommer fra en original undersøkelse av kloakken i byen.[ref] Nikolaos S. Thomaidis et al., «Reflection of socioeconomic changes in wastewater: licit and illicit drug use patterns», Environmental Science and Technology, vol. 50, nr. 18, American Chemical Society, Washington DC, 2016. [/ref]

Forskere fra Universitet i Athen har metodisk undersøkt hvordan det statsminister Alexis Tsipras kaller «hverdagsangsten»[ref] Alexis Tsipras, «Donnons un nouvel élan à la croissance européenne», Le Monde, 15. juni 2017.[/ref] kommer til uttrykk. Hver uke fra 2010 til 2014 tok Nikolaos Thomaidis og kollegene hans prøver fra renseanleggene i den greske hovedstaden, hvor kloakken til 3,7 millioner innbyggere, over en tredjedel av landets befolkning, blir behandlet. De undersøkte 148 legemidler, narkotiske stoffer og ulovlige substanser – og metabolittene deres, det vil si produktene av nedbrytingen i kroppen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Hellas

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de

Et stille statskupp

Uke etter uke strammer forhandlingene sakte men sikkert repet rundt den greske

0 kr 0
Gå til Toppen