Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på 6,7 milliarder euro fra finansministrene i eurosonen. Virkningene av kuttpolitikken Hellas har blitt påtvunget i åtte år er nå tydelige i kloakken.

De radikale økonomiske innstrammingene Hellas har blitt pålagt siden 2010 har ikke bare forverret landets økonomi og gjeldsbyrde, men også redusert verdiskapingen og ført til skyhøy arbeidsledighet. I Athen har det på samme tid vært en fenomenal økning i bruken av psykoaktive stoffer (35 ganger mer i 2014 enn i 2010), angstdempende midler basert på benzodiazepiner (19 ganger mer) og antidepressiva (11 ganger mer). Tallene kommer fra en original undersøkelse av kloakken i byen.

Forskere fra Universitet i Athen har metodisk undersøkt hvordan det statsminister Alexis Tsipras kaller «hverdagsangsten» kommer til uttrykk. Hver uke fra 2010 til 2014 tok Nikolaos Thomaidis og kollegene hans prøver fra renseanleggene i den greske hovedstaden, hvor kloakken til 3,7 millioner innbyggere, over en tredjedel av landets befolkning, blir behandlet. De undersøkte 148 legemidler, narkotiske stoffer og ulovlige substanser – og metabolittene deres, det vil si produktene av nedbrytingen i kroppen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Når veksten stopper

Neste sak

Jakten på den nye oljen

Mer Hellas

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas

En historisk mulighet

I fem måneder har Hellas forhandlet med kreditorene. I løpet av forhandlingene har en annen ambisjon

0 kr 0