Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på 6,7 milliarder euro fra finansministrene i eurosonen. Virkningene av kuttpolitikken Hellas har blitt påtvunget i åtte år er nå tydelige i kloakken.

Ifølge en forskningsgruppe fra Athen har folkehelsen i Hellas har falt drastisk som følge av EUs innstramminger. Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.

De radikale økonomiske innstrammingene Hellas har blitt pålagt siden 2010 har ikke bare forverret landets økonomi og gjeldsbyrde, men også redusert verdiskapingen og ført til skyhøy arbeidsledighet. I Athen har det på samme tid vært en fenomenal økning i bruken av psykoaktive stoffer (35 ganger mer i 2014 enn i 2010), angstdempende midler basert på benzodiazepiner (19 ganger mer) og antidepressiva (11 ganger mer). Tallene kommer fra en original undersøkelse av kloakken i byen.

Forskere fra Universitet i Athen har metodisk undersøkt hvordan det statsminister Alexis Tsipras kaller «hverdagsangsten» kommer til uttrykk. Hver uke fra 2010 til 2014 tok Nikolaos Thomaidis og kollegene hans prøver fra renseanleggene i den greske hovedstaden, hvor kloakken til 3,7 millioner innbyggere, over en tredjedel av landets befolkning, blir behandlet. De undersøkte 148 legemidler, narkotiske stoffer og ulovlige substanser – og metabolittene deres, det vil si produktene av nedbrytingen i kroppen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal