/

Landsbyopprør mot industrilandbruk

Etter at matkrisen i 2008 presset opp matvareprisene har internasjonale agroindustriselskaper jaktet på billig jord i fattige land. I Mosambik så gigantprosjektet ProSavana ut til å oppfylle drømmene deres, inntil de lokale bøndene fikk vite om prosjektet.

I den bortgjemte landsbyen Nakarari i Mutuali-distriktet, 2000 kilometer nord for Maputo, tar førti kvinner og menn imot de besøkende under et mangotre. Rundt dem spretter noen unger hver gang en frukt faller. Landsbyleder Agostinho Mocernea, med tykkhudede hender etter å ha arbeidet mange år i åkrene og et ansikt merket av sola, sier resolutt: «Vi må ikke tro på det regjeringen sier. Vi må fortsette å si nei.» Han gir ordet til representantene for bondeorganisasjonene som nettopp har ankommet fra nabolandsbyene. «Regjeringen har kjørt seg fast», sier Dionísio Mepoteia fra den nasjonale bondeunionen UNAC. «Vi har vunnet en første historisk seier. Vi har forhindret plyndringen og slått fast nok en gang at jorda tilhører oss, vi som har dyrket den i generasjoner. Vi har klart dette bare fordi vi har stått sammen. Vi må fortsette å stå samlet.»

Landsbyboerene håper at folkebevegelsen som startet i Nakarari, har gitt nådestøtet til ProSavana, Afrikas største agroindustrielle prosjekt. Møtet under mangotreet er det siste i en lang rekke. Mepoteia reiser stadig rundt i landsbyene for å informere dem om «hva som skjer i byen». I denne delen av Mosambik er internett ikke-eksisterende og mobildekningen sporadisk. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fotballproletarene

Neste sak

I vegetarkjøttets tidsalder

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0