Risåker i Gaza sør i Mosambik
Risåker i Gaza sør i Mosambik sprayes med sprøytemidler. Mosambik leverer store mengder ris til Kina. Foto: Xinhua, Sipa / NTB SCANPIX.
Brasil / Mosambik Landran

Landsbyopprør mot industrilandbruk

Etter at matkrisen i 2008 presset opp matvareprisene har internasjonale agroindustriselskaper jaktet på billig jord i fattige land. I Mosambik så gigantprosjektet ProSavana ut til å oppfylle drømmene deres, inntil de lokale bøndene fikk vite om prosjektet.

Posted on

I den bortgjemte landsbyen Nakarari i Mutuali-distriktet, 2000 kilometer nord for Maputo, tar førti kvinner og menn imot de besøkende under et mangotre. Rundt dem spretter noen unger hver gang en frukt faller. Landsbyleder Agostinho Mocernea, med tykkhudede hender etter å ha arbeidet mange år i åkrene og et ansikt merket av sola, sier resolutt: «Vi må ikke tro på det regjeringen sier. Vi må fortsette å si nei.» Han gir ordet til representantene for bondeorganisasjonene som nettopp har ankommet fra nabolandsbyene. «Regjeringen har kjørt seg fast», sier Dionísio Mepoteia fra den nasjonale bondeunionen UNAC. «Vi har vunnet en første historisk seier. Vi har forhindret plyndringen og slått fast nok en gang at jorda tilhører oss, vi som har dyrket den i generasjoner. Vi har klart dette bare fordi vi har stått sammen. Vi må fortsette å stå samlet.»

Landsbyboerene håper at folkebevegelsen som startet i Nakarari, har gitt nådestøtet til ProSavana, Afrikas største agroindustrielle prosjekt. Møtet under mangotreet er det siste i en lang rekke. Mepoteia reiser stadig rundt i landsbyene for å informere dem om «hva som skjer i byen». I denne delen av Mosambik er internett ikke-eksisterende og mobildekningen sporadisk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Brasil

Placeholder

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?

I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz

0 kr 0
Gå til Toppen