Skreddersydde regler

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. Selv om kooperativene sysselsetter 90 prosent av arbeiderne i gruvesektoren, står de bare for 19,5 prosent av den samlede produksjonen.

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. De er en av tre aktører i landets gruveindustri, sammen med det statlige Comibol og private nasjonale og utenlandske selskaper.

Kooperativene har eksistert siden 1960-tallet, men eksploderte i antall etter at Comibol ble splittet opp i 1985. Kooperativene var i en tid den eneste måten å utvinne malm på etter at de private selskapene mente gruvevirksomheten ikke var lukrativ nok. Oppsvinget skyldtes også den økonomiske liberaliseringen med fritt salg og eksport. Sektoren opplevde ny vekst etter 2002 da råvareprisene steg kraftig. Mens det i 1995 fantes 690, var det blitt 1642 i 2014. Gruvearealet deres har økt med 700 prosent siden 2006. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Derfor blir Morales sittende

Neste sak

Ikke lenger fiender, men heller ikke venner

Mer Bolivia

Et altfor enkelt statskupp

Et folkeopprør og en svekket venstreside ble utnyttet av Bolivias mest ekstreme høyrefløy til å styrte president Evo Morales. Hvordan kunne en av Latin-Amerikas mest populære presidenter falle så fort?

Derfor blir Morales sittende

Mens de konservative er på offensiven i Sør-Amerika, står et land støtt til venstre. I Bolivia foregår kampen snarere internt i regjeringspartiet som gjør seg klar for nok et gjenvalg.

Naturstridig allianse

Hvorfor er en sosialistisk regjering alliert med gruvekooperativer som ønsker
alt annet enn fagorganisering og statlige reguleringer?

0 kr 0