Skreddersydde regler

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. Selv om kooperativene sysselsetter 90 prosent av arbeiderne i gruvesektoren, står de bare for 19,5 prosent av den samlede produksjonen.

august 2018

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. De er en av tre aktører i landets gruveindustri, sammen med det statlige Comibol og private nasjonale og utenlandske selskaper.

Kooperativene har eksistert siden 1960-tallet, men eksploderte i antall etter at Comibol ble splittet opp i 1985. Kooperativene var i en tid den eneste måten å utvinne malm på etter at de private selskapene mente gruvevirksomheten ikke var lukrativ nok. Oppsvinget skyldtes også den økonomiske liberaliseringen med fritt salg og eksport. Sektoren opplevde ny vekst etter 2002 da råvareprisene steg kraftig. Mens det i 1995 fantes 690, var det blitt 1642 i 2014. Gruvearealet deres har økt med 700 prosent siden 2006. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal