Frankrike / Leder / Venezuela Venezuela

Presidenter og pyromane

De franske myndighetenes beslutning bryter regelen om at Frankrike anerkjenner stater, ikke regjeringer. Med beslutningen oppmuntrer Emmanuel Macron også USAs pyromane politikk.

Posted on

«Verst er det ikke så lenge vi kan si: ‘Det er det verste.’» I disse dagene minner Frankrikes diplomati om denne verselinjen fra Kong Lear. Vi trodde vi hadde nådd bunnen med François Hollande,[ref]Se Dominique de Villepin, «’La France gesticule … mais ne dit rien’», franske Le Monde diplomatique, desember 2014.[/ref] noen spådde til og med at landet brått ville gjenvinne stoltheten. For når USA tross alt hadde en leder som viste åpenlys forakt for Europa og europeernes ønske om å løsrive seg fra forpliktelsene i Atlan-terhavspakten, hvorfor ikke benytte anledningen til å forlate NATO, gå imot sanksjonspolitikken overfor Russland og jobbe for et europeisk samarbeid «fra Atlanterhavet til Ural», slik Charles de Gaulle drømte om for seksti år siden? Endelig frigjøre seg fra det amerikanske formynderiet og bli voksen!

Da den franske regjeringen anerkjente Juan Guaidós selvutnevnelse som overgangspresident i Venezuela begrunnet med en ren innbilning om at landet manglet en president, har Frankrike nok en gang fulgt USA blindt. Situasjonen i Venezuela er dramatisk med eksplosiv inflasjon, matmangel, maktmisbruk, sanksjoner og vold.[ref]Se Renaud Lambert, «Venezuela, les raisons du chaos», franske Le Monde diplomatique, desember 2016, og Temir Porras Ponceleón, «Venezuelas blindspor», Le Monde diplomatique november 2018.[/ref] Men en sentral del av problemet er også at muligheten for en politisk løsning nå stanger mot følelsen av at den som reiser seg mot makten, eller mister makten, risikerer å havne bak lås og slå. De venezuelanske lederne kan ikke ha unngått å se hvordan Brasils tidligere president Lula da Silva ble hindret i å stille til et presidentvalg han etter all sannsynlighet ville ha vunnet, og i stedet dømt til 24 år i fengsel. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Frankrike

Kampen om vannet

Den offentlige driften av Frankrikes vannkraftressurser har lenge vært et gode for

0 kr 0
Gå til Toppen