«Her styrer geriljaen»

Etter fredsavtalen mellom myndighetene og FARC har over 500 aktivister og 137 tidligere geriljakrigere blitt drept. 20. mai sa FARCs tidligere fredsforhandler Iván Márquez at «å legge ned våpnene var en stor feil» og gikk i skjul igjen.

august 2019
Kolombianske soldater står vakt i Tibú under et besøk av president Ivan Duque, 9. august 2018. Byen ligger i Catatumbo-regionen langs grensen mot Venezuela, et av områdene som lider mest under den væpnede konflikten i landet. FOTO: SCHNEYDER MENDOZA, AFP / NTB SCANPIX.

Tibú nordøst i Colombia. Eksplosjonen vekker hele nabolaget. Det er tredje gang på noen uker. Også denne gangen var målet et av politiets overvåkningskameraer. Masten kameraet hang på falt ned på taket til et bolighus. «Du ble ikke redd, håper jeg», sier Edwin. «De sprenger dem, fordi de er skuddsikre, så det holder ikke å skyte på dem.» Edwin sier ikke hvem «de» er. I gata morgenen etter sier alle: «Geriljaen sprengte nok et kamera i natt.»

Rød sone

Tibú ligger i en zona roja i departementet Norte de Santander på grensen til Venezuela, en rød sone hvor freden myndighetene og FARC framforhandlet så langt ikke har blitt virkelighet. Soldater ved innkjørslene holder øye med den ustanselige strømmen av busser og motorsykler. Folk kjører forbi uten å løfte blikket, to, tre og noen ganger fire på samme tohjuling. Motorduren blander seg med tradisjonelle melodier fra skingrende høyttalere i butikkene og restaurantene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal