«Her styrer geriljaen»

Etter fredsavtalen mellom myndighetene og FARC har over 500 aktivister og 137 tidligere geriljakrigere blitt drept. 20. mai sa FARCs tidligere fredsforhandler Iván Márquez at «å legge ned våpnene var en stor feil» og gikk i skjul igjen.

Tibú nordøst i Colombia. Eksplosjonen vekker hele nabolaget. Det er tredje gang på noen uker. Også denne gangen var målet et av politiets overvåkningskameraer. Masten kameraet hang på falt ned på taket til et bolighus. «Du ble ikke redd, håper jeg», sier Edwin. «De sprenger dem, fordi de er skuddsikre, så det holder ikke å skyte på dem.» Edwin sier ikke hvem «de» er. I gata morgenen etter sier alle: «Geriljaen sprengte nok et kamera i natt.»

Rød sone

Tibú ligger i en zona roja i departementet Norte de Santander på grensen til Venezuela, en rød sone hvor freden myndighetene og FARC framforhandlet så langt ikke har blitt virkelighet. Soldater ved innkjørslene holder øye med den ustanselige strømmen av busser og motorsykler. Folk kjører forbi uten å løfte blikket, to, tre og noen ganger fire på samme tohjuling. Motorduren blander seg med tradisjonelle melodier fra skingrende høyttalere i butikkene og restaurantene. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Taliban i San Francisco

Neste sak

Forbud og fordommer

Mer Colombia

Skjør fred i Colombia

Valget av Ivan Duque til president i juni var en seier for motstanderne av fredsavtalen med FARC. Men valget
var også et gjennombrudd for venstresiden.

Løgner, latskap og avpolitisering

Etter 52 år med krig og fire år med forhandlinger ble fredsavtalen med FARC-geriljaen avvist med et knapt flertall i folkeavstemningen 2. oktober, stikk i strid med meningsmålingene før valget. Hva skjedde og hva vil skje nå?

Mot slutten for verdens eldste gerilja

23. september ble FARC-geriljaen og den kolombianske regjeringen, med Norge og Cuba som meglere, enig om en fredsavtale. En spesialdomstol skal dømme aktørene i konflikten. Spørsmålet er om den vil våge å nøste opp ansvaret helt til topps.

Bogotás teatre i kamp for livet

Kulturen kæmper tilbage! En række teatre i Bogotá iværksatte 30. august en kæmpedemonstration i protest med dødstrusler fra organiserede bander.

Spekulativ gullfeber i Colombia

Med stigende råvarepriser satser de latinamerikanske landene på å utnytte de underjordiske naturressursene for å bedre levestandarden til befolkningene, eller multinasjonale selskaper, slik som i Colombia, der de utilsiktede ofrene for hærens aksjoner mot FARC-geriljaen påfallende ofte bor over antatt store mineralrikdommer. Alt tyder på at den nyvalgte presidenten Juan Manuel Santos vil fortsette denne politikken.

0 kr 0