Sinne og sosial krise i Hongkong

Et lovforslag om utlevering har fått millioner til å innta gatene i Hongkong, men protestene er like mye sosiale som politiske. For Kina kommer de på verst tenkelig tidspunkt, idet USA prøver å svekke Kinas ferd mot global dominans.

september 2019
TOPSHOT - A man displays a poster bearing an image of Hong Kong Chief Executive Carrie Lam during a protest at Southorn Playground in Hong Kong on August 31, 2019. - Thousands of pro-democracy protesters defied a police ban on rallying in Hong Kong on August 31, a day after several leading activists and lawmakers were arrested in a sweeping crackdown. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)

Protester er fantastiske, så lenge de finner sted under andre himmelstrøk. Demonstrantene er da demokratiske, fredelige og ansvarlige, spesielt om de er kinesere eller russere. Altså den rake motsetningen til hordene av «gule vester» i Frankrike, som franske medier ikke har gått av veien for å framstille som voldelige, idioter, eller regelrett fascister.

Da flere hundre demonstranter sprengte opp dørene til Legco (Hongkongs parlament) 1. juli og raserte kontorene, kalte magasinet Le Point det for «den modigste av operasjoner» (3. juli) – mens graffiti på Triumfbuen og knuste butikkvinduer i Paris 1. desember 2018 var hærverk fra hensynsløse pøbler. Derimot var angrepet på en journalist fra regjeringstalerøret Global Times, som ble bundet til en bagasjetralle og kjørt gjennom flyplassen i Hongkong, bare et «uhell» ifølge den franske dagsavisen Le Monde (14. august) – det kunne på ingen måte sammenlignes med den verbale «lynsjingen» franske journalister har blitt utsatt for av «de gule vestene». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal