Narrespill i Nord-Syria

Tyrkia har invadert Nordøst–Syria for å stanse det kurdisk-ledede selvstyreprosjektet. Invasjonen har stokket om kortene i Syria og skapt nye naturstridige allianser i borgerkrigens åttende år.

Den 9. oktober gikk den tyrkiske hæren og allierte syriske militser inn flere steder i Nordøst-Syria. Denne kurdiske regionen – kalt Rojava («vest» på kurdisk), Syrisk Kurdistan eller Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria – har siden 2013 vært styrt av Det demokratiske unionspartiet (PYD), en syrisk gren av Det kurdiske folkepartiet (PKK). Med intens bombing uten hensyn til sivilbefolkningen har de tyrkiske styrkene klart å innta grensebyene Tell Abyad og Ras al-Ayn og trenge seg 30 kilometer inn i Syria til motorveien M4, hovedtransportåren i området. Tyrkia har dermed oppnådd noe de har forsøkt lenge, nemlig å stykke opp territoriet til det selvstyrte området.

I Sotsji 22. oktober annonserte Recep Erdoğan og Vladimir Putin en tipunkts avtale som deler inn Rojava på ny. Folkets forsvarsenheter (YPG), PYDs væpnede gren, skal trekke seg 30 kilometer tilbake fra grensen til Tyrkia. Tyrkiske styrker skal også bevare kontrollen over området mellom Tell Abyad og Ras al-Ayn.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Utvidelse av offersonen

Neste sak

Franco splitter fortsatt Spania

Mer Syria

Assad på vei tilbake i folden

Assad-regimets militære seier er ennå ikke et faktum, men den syriske ledelsen har allerede fått nabolandene over på sin side og øyner en gjeninnlemmelse i Den arabiske liga.

Rojavas usikre framtid

Fem år etter IS’ nederlag i Kobane, kjemper kurderne og araberne i Rojava mot geopolitiske hestehandler for å bevare sitt politiske prosjekt.

Rojava fanget mellom kompromiss og utopi

Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria trues av et vinglete syrisk regime og et aggressivt Tyrkia, men spenningene mellom kurderne og araberne i de selvstyrte områdene er i ferd med å forsvinne.

Radikaliseringens sosiale logikk

Hva vet vi om radikalisering av ungdom? En analyse av sakene som har vært innom fransk rettsvesen viser at nederlag på skolen, sosiale medier, ønske om å provosere, seksualitet og religion kan tippe ungdommer i
voldelig retning.

Hva håper russerne å oppnå i Syria?

Russland har reddet Assad-regimet militært, men er ikke kommet nærmere en politisk løsning på konflikten som de vestlige landene, Tyrkia, Israel, Saudi-Arabia og ikke minst Iran forsøker å snu til sin fordel.

0 kr 0