Narrespill i Nord-Syria

Tyrkia har invadert Nordøst–Syria for å stanse det kurdisk-ledede selvstyreprosjektet. Invasjonen har stokket om kortene i Syria og skapt nye naturstridige allianser i borgerkrigens åttende år.

november 2019

Den 9. oktober gikk den tyrkiske hæren og allierte syriske militser inn flere steder i Nordøst-Syria. Denne kurdiske regionen – kalt Rojava («vest» på kurdisk), Syrisk Kurdistan eller Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria – har siden 2013 vært styrt av Det demokratiske unionspartiet (PYD), en syrisk gren av Det kurdiske folkepartiet (PKK). Med intens bombing uten hensyn til sivilbefolkningen har de tyrkiske styrkene klart å innta grensebyene Tell Abyad og Ras al-Ayn og trenge seg 30 kilometer inn i Syria til motorveien M4, hovedtransportåren i området. Tyrkia har dermed oppnådd noe de har forsøkt lenge, nemlig å stykke opp territoriet til det selvstyrte området.

I Sotsji 22. oktober annonserte Recep Erdoğan og Vladimir Putin en tipunkts avtale som deler inn Rojava på ny. Folkets forsvarsenheter (YPG), PYDs væpnede gren, skal trekke seg 30 kilometer tilbake fra grensen til Tyrkia. Tyrkiske styrker skal også bevare kontrollen over området mellom Tell Abyad og Ras al-Ayn.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal