Algerie forent mot regimet

Hver fredag siden 22. februar har en enorm folkebevegelse demonstrert mot det sittende regimet. Etter å ha tvunget Abdelaziz Bouteflika til å gå av, protesterer de nå mot det kommende presidentvalget og for et nytt politisk system.

Titusener strømmer ned fra høydene rundt Alger og inn i Rue Didouche Mourad fredag 1. november. Hovedåren er for liten for flommen av mennesker. Ungdommer, barn, kvinner og eldre marsjerer med hatter, skjerf, t-skjorter, flagg og bannere i nasjonalflaggets farger. Larmen fra politihelikoptrene klarer ikke overdøve protestropene. Demonstrantene krever at presidentvalget som skal avholdes 12. desember må avlyses og angriper hærsjefen, general Ahmed Gaïd Salah, som har vært regimets sterke mann siden president Abdelaziz Bouteflika gikk av 2. april.

De krever at han må gå av, sammen med interimpresident Abdelkader Bensalah og statsminister Noureddine Bedoui. De roper «Et fritt og demokratisk Algerie», «Sivilstat, ikke militærstat», «Tyver, dere har ruinert landet», «Feiginger, løslat barna våre», «Ingen dialog, ingen valg med mafiaen». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Et samfunn på felgen

Neste sak

Pogromene Vesten ignorerte

Mer Algerie

Forbud og fordommer

I et land preget av sosial og religiøst press, og et snevert syn på maskulinitet, er homofili fortsatt straffbart. Men en ny åpning mot verden med internett og politiske protester kan endre situasjonen.

Supportere mot regimet

Protestene mot regimet i Algerie viser ingen tegn til å avta etter at Abdelaziz Bouteflika gikk av i april. En spydspiss i demonstrasjonene har vært fotball­supporterne, som lenge har brukt tribunene til å kritisere makten.

Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig bestemmer.

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

0 kr 0