En algerier viser sin motstand mot regimet 1. november, under en demonstrasjon som sammenfalt med den offisielle markeringen av uavhengighetskampen mot Frankrike. Foto: RYAD KRAMDI, AFP / NTB Scanpix.

Algerie forent mot regimet

Hver fredag siden 22. februar har en enorm folkebevegelse demonstrert mot det sittende regimet. Etter å ha tvunget Abdelaziz Bouteflika til å gå av, protesterer de nå mot det kommende presidentvalget og for et nytt politisk system.

desember 2019

Titusener strømmer ned fra høydene rundt Alger og inn i Rue Didouche Mourad fredag 1. november. Hovedåren er for liten for flommen av mennesker. Ungdommer, barn, kvinner og eldre marsjerer med hatter, skjerf, t-skjorter, flagg og bannere i nasjonalflaggets farger. Larmen fra politihelikoptrene klarer ikke overdøve protestropene. Demonstrantene krever at presidentvalget som skal avholdes 12. desember må avlyses og angriper hærsjefen, general Ahmed Gaïd Salah, som har vært regimets sterke mann siden president Abdelaziz Bouteflika gikk av 2. april.

De krever at han må gå av, sammen med interimpresident Abdelkader Bensalah og statsminister Noureddine Bedoui. De roper «Et fritt og demokratisk Algerie», «Sivilstat, ikke militærstat», «Tyver, dere har ruinert landet», «Feiginger, løslat barna våre», «Ingen dialog, ingen valg med mafiaen». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal