Islamister for boikott

«Alle algeriere, både sekulære, islamister og nasjonalister, står sammen for å gi folket tilbake sine rettigheter.»

desember 2019
«Jeg stemmer ikke.» Motstanden er stor mot det annonserte presidentvalget 12. desember i Algerie. Her fra Alger, 20. september. Foto: Louiza Ammi / NTB Scanpix.

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten sine egne slagord. De største godkjente partiene i bevegelsen har bestemt seg for ikke å stille kandidat i presidentvalget 12. desember. Det gjelder Samfunnsbevegelse for fred (MSP), ledet av Abderrazak Makri, som mener valget vil bli preget av «fusk» og at den nye valgmyndigheten ikke er uavhengig. Den kjente islamistlederen Abdallah Djaballah fra partiet Rettferdighets- og utviklingsfronten (FJD) nekter å delta i et valg som ikke er «fritt og transparent». En av de fem presidentkandidatene, Abdelkader Bengrina, håper derimot å tjene på boikotten. «Min historie og karriere viser at jeg er en sann islamist», sa han til pressen noen dager før valgkampen. Ingenting tilsier at utspillet vil overbevise de som anklager ham for å forråde Hirak.

Siden demonstrasjonene begynte har det vært mye oppmerksomhet om standpunktet til Ali Benhadj, tidligere nestleder i Islamsk redningsfront (FIS) – som er forbudt av myndighetene og heller ikke får gjenoppstå under et annet navn. Sekstiåringen som på 1980-tallet ble kjent for sine voldsomme prekener mot regimet deltar ikke i protesttogene. Det sørger sikkerhetsstyrkene som er permanent plassert foran hjemmet hans for. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal