Finansgigant jakter franske pensjoner

Frustrert over den lave andelen individuell pensjonssparing i det franske pensjonssystemet, håper verdens finansgiganter at Macrons pensjonsreform skal gi dem nye kunder.

I første etasje i det fasjonable bygget i New York ligger det en designbutikk og en bar, hvor det strømmer ut en harmonisk melodi improvisert av en pianist for et velstående klientell. I etasjene over ligger hovedkontoret til BlackRock. Sammen med Vanguard og State Street danner selskapet «the Big Three» – verdens tre giganter innen kapitalforvaltning. Til sammen forvalter de 15 000 milliarder dollar, en sum tilsvarende Kinas BNP, og har aksjemajoritet i 90 prosent av selskapene på den amerikanske børsindeksen S&P 500.

Men de to andre er dverger ved siden av BlackRock. Med en omsetning på tolv milliarder dollar og nær 14 000 «samarbeidspartnere» i over tretti land, forvalter Larry Finks selskap alene 6000 milliarder dollar, nesten to ganger Frankrikes BNP. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Midt i en terrortid

Neste sak

Den nye normalen

Mer Frankrike

Underlig fransk enighet

Vil Frankrikes progressive partier snart overta Tokyos Kina-politikk eller Washingtons Venezuela-politikk?

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Landsbygdas revansj

Et hus med hage, langt unna storbyens kjas og mas. I Frankrike lar stadig flere byboere seg friste av tanken om et liv på landet i kjølvannet av koronapandemien. Det har fått mediene til å spå et løft for landsbygda. Men virkeligheten på bakken tilsier noe annet.

0 kr 0