Finansgigant jakter franske pensjoner

Frustrert over den lave andelen individuell pensjonssparing i det franske pensjonssystemet, håper verdens finansgiganter at Macrons pensjonsreform skal gi dem nye kunder.

I første etasje i det fasjonable bygget i New York ligger det en designbutikk og en bar, hvor det strømmer ut en harmonisk melodi improvisert av en pianist for et velstående klientell. I etasjene over ligger hovedkontoret til BlackRock. Sammen med Vanguard og State Street danner selskapet «the Big Three» – verdens tre giganter innen kapitalforvaltning. Til sammen forvalter de 15 000 milliarder dollar, en sum tilsvarende Kinas BNP, og har aksjemajoritet i 90 prosent av selskapene på den amerikanske børsindeksen S&P 500.

Men de to andre er dverger ved siden av BlackRock. Med en omsetning på tolv milliarder dollar og nær 14 000 «samarbeidspartnere» i over tretti land, forvalter Larry Finks selskap alene 6000 milliarder dollar, nesten to ganger Frankrikes BNP. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Midt i en terrortid

Neste sak

Den nye normalen

Andre saker om Frankrike

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Febrilsk virusindustri

Helsevesenet i Frankrike viser seg å være fullstendig uforberedt i møte med Covid-19, mye på grunn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.