Finansgigant jakter franske pensjoner

Frustrert over den lave andelen individuell pensjonssparing i det franske pensjonssystemet, håper verdens finansgiganter at Macrons pensjonsreform skal gi dem nye kunder.

januar 2020
Fra en demonstrasjon mot den franske pensjonsreformen, Paris 17. desember. FOTO: PHILIPPE LOPEZ, AFP / NTB SCANPIX.

I første etasje i det fasjonable bygget i New York ligger det en designbutikk og en bar, hvor det strømmer ut en harmonisk melodi improvisert av en pianist for et velstående klientell. I etasjene over ligger hovedkontoret til BlackRock. Sammen med Vanguard og State Street danner selskapet «the Big Three» – verdens tre giganter innen kapitalforvaltning. Til sammen forvalter de 15 000 milliarder dollar, en sum tilsvarende Kinas BNP, og har aksjemajoritet i 90 prosent av selskapene på den amerikanske børsindeksen S&P 500.

Men de to andre er dverger ved siden av BlackRock. Med en omsetning på tolv milliarder dollar og nær 14 000 «samarbeidspartnere» i over tretti land, forvalter Larry Finks selskap alene 6000 milliarder dollar, nesten to ganger Frankrikes BNP. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal