Iransk og amerikansk sverddans i Irak

I flere tiår har USA og Iran i praksis samarbeidet i Irak. Lite tyder på at eskaleringen de siste månedene vil endre på det, med mindre irakerne selv får bestemme og kaster ut begge.

Koreografert sverdkamp, både i moderne variant med lyssabel og i den tradisjonelle arabiske varianten i Persiabukta, krever god koordinasjon mellom sverdkjempene. I den offentlige opinionen i de arabiske landene mener mange at det samme gjelder for det konfliktfulle forholdet mellom USA og Iran i Irak. De mer konspiratorisk anlagte er overbevist om at de to landene har en hemmelig overenskomst, mens de mer realistiske mener det dreier seg om en konflikt begge er tjent med å holde i live.

For USA sørger konflikten for at de amerikanske protektoratene i regionen er lydige og fortsetter å kjøpe våpen for milliarder av dollar. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater var verdens nest og tredje største våpenimportører mellom 2013 og 2017, og USAs største og tredje største våpenkjøpere i 2018. Samme år hadde Saudi-Arabia verdens tredje største militærutgifter, etter USA og Kina, ifølge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). I Teheran styrker spenningene den harde fløyen i regimet der ryggraden er Revolusjonsgardens militærøkonomiske kompleks. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Vitenskap for de fattige

Neste sak

Elementer til opvågning

Mer Iran

Oppskrift på krig

Spenningen har steget dramatisk mellom USA og Iran etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen, med amerikanske medier som velvillige krigshissere i et velkjent mønster.

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger. Men enhver fred som avhenger av Trump og hans evne til å tøyle sine glefsende rådgivere, er en ytterst skjør fred.

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran. Vil den iranske hæren og ikke minst revolusjonsgarden klare å stå imot et amerikansk angrep?

Trumps iranske diktat

8. mai 2018 trakk Donald Trump USA fra atomavtalen med Iran. Som eiendomsmogul har Trump tjent seg rik på å reforhandle avtaler og true med søksmål. Men nå er det fred i Midtøsten som står på spill.

Russlands iranske balansekunst

12. mai skal Trump annonsere om USA vil videreføre atomavtalen med Iran. Hvis USA trekker seg, kan Irans allianse med Russland bli enda tettere, på tross av en turbulent historie.

0 kr 0