Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Mellom 2006 og 2019 ble 61 637 personer meldt savnet og 3600 umerkede graver funnet i Mexico. De fleste gravene ble oppdaget av familier på leting etter sine slektninger. Det er funnet slike graver i 24 av landets 31 delstater og femten prosent av landets kommuner. President Andrés Manuel López Obrador har kalt de umerkede gravene for «statsforbrytelser». Men han har så langt ikke klart å gjøre noe med problemet, for siden han tiltrådte 1. desember 2018 har 873 nye graver blitt funnet og over 5000 personer har forsvunnet. Den dypereliggende årsaken er forgjengernes «krig mot narkotika», som bare har styrket narkokartellene.

Genaro García Luna, tidligere minister for offentlig sikkerhet (2006 til 2012) som startet «krigen», ble i desember i fjor arrestert i USA mistenkt for å ha forbindelser til Sinaloa-kartellet. Fire tidligere guvernører, Tomás Yarrington, Eugenio Hernández, Roberto Borge og Javier Duarte, har blitt etterlyst internasjonalt for tilknytning til organisert kriminalitet. Forskeren Luis Astorga fra Universidad Nacional Autónoma de México mener at volden og framveksten av paramilitære grupper er et direkte resultat av krigen mot narkotika, som har ført til «en bølge av utenomrettslig vold mot bønder, visse politiske grupperinger og alle former for sosial protest». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal