Sinn Féins uventede suksess

I februar vant Sinn Féin til alles overraskelse det irske parlamentsvalget med 24,5 prosent av stemmene. Men det var verken brexit eller gjenforening som fikk irene til å stemme på nasjonalistpartiet.

Etter finanskrisen i 2008 valgte regjeringene i EU økonomiske innstramninger etter påtrykk fra EU-kommisjonen og Det inter-nasjonale pengefondet (IMF). Det førte til store protester, og etter hvert dukket det også opp nye politiske ledere og partier i opposisjon til budsjettortodoksien – som Podemos i Spania, Syriza i Hellas, Jeremy Corbyn i Storbritannia, Jean-Luc Mélenchon i Frankrike og Venstreblokken i Portugal.

På tross av lignende sjokkterapeutiske innstramninger, skjedde ikke det samme i Irland, før parlamentsvalget i februar i år da Sinn Féin vant valget med 24,5 prosent av stemmene. Det venstrenasjonalistiske partiets første valgseier kom som en overraskelse på alle, inkludert partiets egne ledere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ekstremglobaliseringens endepunkt

Neste sak

Framtiden starter nå

Mer Irland

Bobler i betongen

I 2008 sprakk boligboblen i Irland og førte til et offentlig underskudd på 30 prosent. Ti år senere skyter boligprisene i været, til noens glede og andres frykt.

0 kr 0