Sinn Féins uventede suksess

I februar vant Sinn Féin til alles overraskelse det irske parlamentsvalget med 24,5 prosent av stemmene. Men det var verken brexit eller gjenforening som fikk irene til å stemme på nasjonalistpartiet.

mai 2020

Etter finanskrisen i 2008 valgte regjeringene i EU økonomiske innstramninger etter påtrykk fra EU-kommisjonen og Det inter-nasjonale pengefondet (IMF). Det førte til store protester, og etter hvert dukket det også opp nye politiske ledere og partier i opposisjon til budsjettortodoksien – som Podemos i Spania, Syriza i Hellas, Jeremy Corbyn i Storbritannia, Jean-Luc Mélenchon i Frankrike og Venstreblokken i Portugal.

På tross av lignende sjokkterapeutiske innstramninger, skjedde ikke det samme i Irland, før parlamentsvalget i februar i år da Sinn Féin vant valget med 24,5 prosent av stemmene. Det venstrenasjonalistiske partiets første valgseier kom som en overraskelse på alle, inkludert partiets egne ledere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal